Az internet bűvöletében

Mit nézhet a kamasz gyerekünk, amikor a számítógépe vagy az okostelefonja képernyőjét bámulja? Mást is foglalkoztatott ez, például a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a fiatalok online szokásaival kapcsolatban készített felmérését. Ehhez hasonló kérdéseket tettem fel néhány középiskolásnak, és meglepő volt az eredmény.

Nem biztos, hogy az idősebbeknek eszébe jutna, de a kamaszok elsősorban zenehallgatásra használják az internetet. Mind a már említett országos felmérésben és mind a környezetemben élők közel száz százalékának ez a fő tevékenysége. (Így érthető, hogy miért szinte csak fülhallgatós fiatalokat látunk az utcán.) Emellett itt néznek filmet, használják a közösségimédia-oldalakat és híreket olvasnak. Sokan játszanak online játékokat és a levelezőrendszereken keresztül kommunikálnak egymással.
Az általam megkérdezettek közül van, aki a fórumokat böngészi vagy vásárol, de tanulásra, olvasásra és munkára, sőt adattárolásra is használják a netet. A válaszokból az is kiderül, hogy sok fiatal észreveszi az internet adta további lehetőségeket is. Arra a kérdésre, hogy melyik csatornát használják zenehallgatásra, a válaszok alapján első helyen a YouTube videófeltöltő oldal áll. Ezt követik a letöltések, és csak néhányan említették az internetes rádiókat vagy a fizetős zeneoldalakat.
Arra a kérdésre, hogy „ha valaki letölt egy filmet vagy zenét torrentről fizetés nélkül, az elfogadható?”, az általam megkérdezettek kétharmada igennel válaszolt, és egyharmaduk nem értett ezzel egyet. Hasonló az arány az országos felmérésben, ott a válaszadók harmada fizetne a tartalomért.
Külön elemzést érdemelne ez a kérdés, de anélkül is elgondolkodtató, hogy miért látják így ezt a fiatalok. Éppen ezért lehet, hogy jó ötlet zenecsatorna előfizetést adni neki a szokásos kötött pulóver helyett karácsonyra.

Comments are closed.