Az érszűkület nem játék

„Az érszűkületet az orvosi szlengben kirakatnéző betegségnek is nevezik – mondta dr. Wallner Éva főorvos, a kerületi szűrőprogram koordinátora –, az érszűkületes beteg sétakor hírtelen vádligörcsöt érez és megáll, mert nem viszi tovább a lába. Ilyenkor jól jön egy kirakat, hiszen meg lehet állni úgy, mintha semmi baj nem lenne. Miután elmúlik a görcs, lehet továbbmenni, hogy aztán hasonló okból egy másik kirakat előtt újból meg lehessen állni.”

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A görcs súlyos tünet. Az érszűkület ekkor olyan stádiumban van, ami mindenképpen orvosi beavatkozást igényel, s ha ezt elmulasztjuk, az könnyen a lábunk elvesztésébe kerülhet.
– Az érszűkület-vizsgálat kezdetektől része a szűréseknek, és minden évben megismételjük. Sok beteg akad fenn kisebb-nagyobb problémával. A szűrést ajánljuk a rendszeresen dohányozóknak, ez ugyanis az érszűkület legfőbb okozója, akiknek magas a vérnyomása vagy a koleszterinszintje, valamint a cukorbetegeknek vagy érbetegségben szenvedőknek.
– Az érszűkület korai felfedezése, gyógyszeres kezelése, szükség esetén az időben elvégzett katéteres tágítás, értisztító vagy érpótló műtét a beteg további életminőségét alapvetően befolyásolja – mondta a főorvos.
A nyári szünetet követően két alkalommal, szeptember 4-én és 25-én reggel 8 és délután 2 óra között várják az érdeklődőket a Rákos úti szakrendelőben. A szűrésre nem kell beutaló, de a vizsgálatokra előzetesen be kell jelentkezni, vagy személyesen a földszinti recepción, vagy az 506 0178-as telefonszámon.
A szűrőprogram októberben a vérnyomás és az EKG-vizsgálattal, novemberben pedig a csontritkulás-vizsgálattal folytatódik.

Comments are closed.