Az emlékezés szobrai Rákospalotán

Bronzból készít mellszobrokat, köztük Zbigniew Herbert lengyel költőről készít alkotást Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész. A költő szobrát kerületünkben állítják fel. 

Pogány Gábor Benő szerint hazánkban még senki nem készített szobrot a híres lengyel költőről, aki 1956-ban Budapesten köszöntötte a felkelőket – írja az MTI. A mintegy hetven centiméter magas művet a Rákospalotai Magyarok Nagyasszonya főplébániatemplom oldalában található 1956-os emlékmű melletti szoborparkban állítják majd fel. A forradalom után, késő ősszel született a költő Magyaroknak című verse. A szobor talapzatára a vers kezdő sorai kerülnének, egyik oldalán magyarul, másikon lengyelül.

A parkban a világirodalom 1956 vonatkozásában jelentős alakjainak állítanak emléket, a már látható Albert Camus francia írót ábrázoló szobor mellett az idén még Hannah Arendt zsidó származású amerikai filozófus-író szobrát is felállítják – mondta a szobrász. A XX. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója párhuzamot vont az 1789-es Francia Forradalom és az 1956-os Magyar Forradalom között, megállapítva, hogy „a magyar forradalom túllép a francia forradalmon, mert egyetlen szakaszában sem jelennek meg a szociális követelések, viszont az egész forradalmi időszakra jellemző a szabadsághoz való feltétel nélküli ragaszkodás”.

A filozófus szobrát Diénes Attila Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készíti.  A szobrász 1942-ben született Marosvásárhelyen, 1968-ban végezte el a Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetemet Kolozsváron. 1970-től tagja a Romániai Képzőművészeti Szövetségnek, továbbá 1980-tól  alapító tagja az 1984-ig működő Marosvásárhelyi Műhelynek, a MAMŰ-nek. 1988-tól él Magyarországon, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 1990-től a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Szobrász Társaságnak. 1991-től a Magyarországon  újjáalakult MAMÜ Társaság tagja.

Diénes Attila/Forrás: dienes-attila-tarlat.hu

Diénes Attila/Forrás: dienes-attila-tarlat.hu

A tervek szerint a szobrokat idén október 23-a és november 4-e közötti időszakban helyeznék ki a parkban.

Pogány Gábor Benő/Fotó: szolnokimuvesztelep.com

Pogány Gábor Benő/Fotó: szolnokimuvesztelep.com

Pogány Gábor Benő 1962-ben született Szolnokon, három fiúgyermek édesapja. 1982-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán kapott diplomát. Mestere Somogyi József volt. 1987 óta mutatja be munkáit világszerte egyéni és csoportos tárlatokon.

Számos köztéri szobra áll a világ több pontján. Szolnokon él és alkot, 2002 óta a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke. Legbüszkébb az Aba-Novák Vilmosról készült egész alakos szobrára, amelyet tavaly augusztusban avattak fel Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhely bejáratával szemben.

Comments are closed.