Az eltűnt gyermekek világnapja

Az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra és sorstársaira emlékezve május 25-én tartják az eltűnt gyermekek világnapját – derül ki az MTVA hírarchívumából.

Etan Patz/Forrás: Wikipedia.hu

Etan Patz/Forrás: Wikipedia.hu

Az eltűnt gyermekek problémájára először az Egyesült Államokban hívták fel a figyelmet. Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította. Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25. legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. (Az eltűntek világnapját augusztus 30-án tartják.) A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára.

Magyarországon évente több ezer gyermek eltűnését jelentik be (2013-ban az eltűnt kiskorúak száma meghaladta a tízezret), s bár túlnyomó többségük rövid időn belül előkerül, az évente több mint száz eset komoly gondot okoz a rendőrségnek.

2008. június 1-jén elsőként Magyarország vezette be az Európai Unióban az egységes segélykérő telefonszámot, a 116-000-s kékvonalat. A „forróvonal” egyetlen hívószám segítségével lehetővé teszi az eltűnt gyermekek és szüleik számára, hogy az EU területén bárhol segítséget kérjenek.

A világnap alkalmából az Ezer lámpás éjszakája rendezvényen, az ország több városában egy időben a magasba engednek több ezer világító lufit, melyekkel az eltűnt gyerekekre emlékeznek.

Comments are closed.