Az ÁSZ szerint a kerületi Palota-Holding vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű három éven át

A Palota-Holding Ingatlan- és Vagyonkezelő Zrt. vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű 2015- 2017 között, ebben az időszakban ugyanis a mérleg alátámasztásához nem készítettek a jogszabályi előírásoknak megfelelő leltárt, ezért a társaság éves beszámolói nem voltak megalapozottak – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Harminc napon belül intézkedési tervet kell készíteni.

A XV. kerületi önkormányzati tulajdonú Palota-Holding Ingatlan- és Vagyonkezelő Zrt. jegyzett tőkéje az alapításkor 19,1 millió forint, az ellenőrzött időszakban 30 millió forint volt. A társaság fő feladata az önkormányzat ingatlanvagyonának önkormányzati célok megvalósítását szolgáló hasznosítása, üzemeltetése, állagának megóvása, értékének védelme volt. A társaság feladatellátása kiterjedt az önkormányzat törzsvagyonát képező lakáscélú ingatlanok kezelésére, valamint az önkormányzat üzleti vagyonát képező nem lakáscélú ingatlanok kezelésére. A társaság egyéb tevékenysége a vegyes tulajdonú társasházak kezelése, közös képviselete volt. A társaság az ellenőrzött időszakban nem tartozott a kormányzati szektorba sorolt gazdasági társaságok közé.

Az ÁSZ 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése az önkormányzat tulajdonosi joggyakorlását és a társaság vagyongazdálkodási tevékenységét értékelte. A számvevőszék megállapította, hogy az önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása szabályszerű volt. Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy a Palota-Holding Ingatlan- és Vagyonkezelő Zrt. vagyongazdálkodási tevékenysége nem volt szabályszerű, a 2015-2017 közötti években a mérleg alátámasztásához nem készítettek a jogszabályi előírásoknak megfelelő leltárt, ezért a társaság 2015-2017. évekre vonatkozó éves beszámolói nem voltak megalapozottak.

Szabályszerű nyilvántartás hiányában nem volt biztosított a társaság kezelésében lévő nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás, a nemzeti vagyon védelme. Mindezek alapján az Állami Számvevőszék a Palota-Holding Ingatlan- és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának egy javaslatot fogalmazott meg, amelyre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Frissítés: A  Palota-Holding vezérigazgatója 2015. december 31-ig dr. Kiss Gyula volt, aki a szerződése lejárta után nem akarta meghosszabbítani munkaviszonyát. A társaság élére új vezérigazgatót választott a testület, így 2016 januárjától Földi Tamás vezette a céget, akit 2017 novemberében felmentett vezetői tisztségéből az önkormányzat.

Comments are closed.