Az agglomerációs járatok február 17-ig biztosan közlekednek

Sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester kifejtette: a főváros költségvetésének elfogadásáig – amely várhatóan február 17-én történik meg – a járatok biztosan közlekedni fognak. Mint mondta, a tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásáról Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén elhangzott, az agglomerációs közlekedést nem kell a fővárosnak vállalnia. A HÉV-eket pedig teljes hálózatukkal együtt átvenné az állam.

Tarlós István hozzátette, még dolgoznak Budapest költségvetésén, a számok még változhatnak, de az teljesen biztosan látszik, hogy az agglomerációs szolgáltatást nem fogja tudni finanszírozni a főváros.
A költségvetés kapcsán Tarlós István közölte, a jelenlegi számítások szerint a működési hiány 12 milliárd forint. Ha ebből levonják az agglomerációs közlekedés biztosításának nagyságrendileg 10 milliárd forintos költségeit, akkor is minimum 2 milliárd forint működési hiány marad – mondta. Így nulla forint jut az önként vállalt feladatok teljesítésére.

A főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megállapodása kapcsán elmondta: a tárca 2015-ben “egy árva fillért” nem adott az agglomerációs közlekedésre, ezért felszólító levelet küldött a BKK a minisztériumnak.
A BKK jelezte, hogy rendkívüli felmondással meg kell majd szüntetnie a szerződést, ha nem sikerül olyan újabb megállapodást kötni, amely a forráshiányt áthidalja – mondta. Közlése szerint erre 15 napja van a tárcának.

A parlament december 15-én fogadott el törvénymódosítást az új fővárosi forrásmegosztásról: az eddigiekhez képest a jövőben a fővárosi kerületek nagyobb mértékben járulnak hozzá a tömegközlekedés finanszírozásához.

 

 

Comments are closed.