Volt egyszer egy öreg autó. Öreg kisasszony öreg autója volt, de szép fényes, tiszta kívül-belül, mert a kisasszony szerette a rendet és a tisztaságot, és az autóját is szerette. – Mosonyi Aliz legújabb mesekönyvében az öreg kisasszony és öreg autója a főszereplő. Pár oldalon elférő rövid történeteik bemutatják életüket, és tükröt tartanak nekünk is. A mesék néha hétköznapi, néha szokatlan eseményeket dolgoznak fel: jön a postás, akinek rossz kedve van, és ettől a kézbesítésre váró levelek is csúnyán viselkednek. Egy útonálló ellopja és átfesti az öreg autót, de az visszakerül az öreg kisasszonyhoz. A királynő gyémántos autója túl gyorsan száguldozik, ezért a felség átül az öreg autóba, amely szintén kétszázzal kezd menni.

öreg2
Az öreg kisasszony derűs személyisége minden oldalon bizonyítja, hogy kedvességgel és odafigyeléssel bármilyen probléma megoldható, emellett a mostanában nem túl divatos időskor is szerethetővé válik. Nem véletlenül tartják Mosonyi Alizt az egyik legjobb kortárs gyermek­irodalmárnak. Modern nyelvezetet használ, de szép és szabályos szöveget alkot, mely könnyen érthető a gyerekeknek, és a szülők sem érzik tehernek a felolvasását.
A könyv szerves részét képező illusztrációkat Medve Zsuzsi készítette. Az író és az illusztrátor nem először dolgozik együtt, az előzőleg publikált Magyarmesék című kötetet is együtt alkották. A rajzok nagyon színesek és aprólékosak. „Mi ketten. Te meg én.” mondja az öreg kisasszony az autójának. Mi ketten – a könyv és az olvasók pedig elmerülhetünk egy nagyszerű mesevilágban.
(Az öreg kisasszony autósmeséi, Magvető Kiadó, 2015, 2990 Ft)

Comments are closed.