Autókról feketén-fehéren

Amikor autót készülünk venni, általában három fő szempont – az ár, a megbízhatóság és a kényelem – alapján döntünk. Pedig a színválasztásra is érdemes odafigyelni, egy nemzetközi felmérés és egy hazai biztosító statisztikái szerint ugyanis az autónk színe befolyásolja azt, milyen eséllyel szenvedünk balesetet.

Szürke és fehér/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Szürke és fehér/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az ausztráliai Monash University Accident ­Research Centre 17 év baleseteinek elemzését követően állította össze nemzetközi tanulmányát, amelyből kiderül, a látási viszonyok függvényében komoly jelentősége lehet az adott gépjármű színének is az incidenseknél. A kutatók megállapították azt is, hogy a napszak is befolyásolja a biztonságos közlekedést. A felmérés szerint átlagosan számítva az egyik legbiztonságosabb szín a fehér, mivel az különbözik legjobban környezetétől, így jobb az észlelhetősége, ezért kevesebb balesetet is szenvednek a fehér autóban utazók.
A fehér színűekhez képest a feketéknek 12 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy baleset részesei legyenek, míg a szürke színárnyalatú gépkocsiknál 11 százalék ez az érték. A sorban ezt követően az ezüstszínűek következnek 10 százalékkal, majd a piros és a kék színű autók jönnek, melyek 7 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek balesetet a fehér színű gépkocsiknál.
Ehhez képest hazánkban jó másfél évtizede az ezüstmetál, illetve a szürke a legnépszerűbb autószín, ezt követi a fekete, a kék, majd a piros. A ­fehér csupán az ötödik helyen áll.

Comments are closed.