Autóillatosító és halál

Darvasi László egy régebbi interjújában azt mondta, az olvasók és a kiadók idegenkednek a novelláktól, inkább mindenki regényt akar olvasni. Ennek ellenére most ismét nagyszerű novellákkal örvendeztette meg a rajongókat. Az Isten. Haza. Csal. címmel megjelent novellagyűjtemény minden műfaji követelményének megfelel: rövid történetek, melyek felvillantanak fontos élethelyzetet, bemutatnak néhány szereplőt és a végén csattanóval zárulnak.
A címben is szereplő három főtéma köré csoportosulnak az írások. A családi kapcsolatok szinte mind­egyik műben szerepet kapnak, de sosem egyenrangúak a szereplők. A fiú eladhatja a piacon a létráról leesett és lebénult apját, az apa pornófilmben látja viszont hercegnőként imádott lányát. A titokban Londonba utazó házaspár magára hagyja a lakásban a nagypapát, aki különös módon lesz cinkosa egy betörőnek. Visszatérő témaként egyébként az autóillatosítók és a halál is gyakran megjelenik.
A novellák egy része realista, sokukban viszont természetfeletti események történnek – a legfurcsább az, hogy nem tudjuk, melyik teremt idegenebb helyzetet. A minimalista nyelvezet, a legtalálóbb jelzők kiegészítik és megerősítik a mondanivalót, felejthetetlenek lesznek a megrajzolt szituációk. Darvasi László új regényére érdemes várni – de kár lett volna, ha ezeket a novellákat nem írja meg.
(Darvasi László: Isten. Haza. Csal.; Magvető 2015, 3290 Ft)

Comments are closed.