Augusztus 20-a a templomkertben

Önkormányzatunk idén is megemlékezett az államalapító Szent István királyról, illetve az új kenyérről. Az augusztus 20-i ünnepséget a Régi Fóti úti evangélikus nagytemplom kertjében rendezték.  

Az augusztus 20-i kerülti ünnepségen két testvérvárosunk, Maroshévíz és Tótszentmárton küldöttsége is részt vett. Az erdélyi településből érkezetteket Platon Stelu polgármester vezette, az utóbbi határ menti magyar település képviseletében pedig Czapári Márton polgármester látogatott a kerületbe, aki egyben el is köszönt a XV. kerületi önkormányzattól, mivel nem indul jelöltként az októberi helyhatósági választásokon.

Szilas néptáncegyüttes/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Szilas néptáncegyüttes/Fotók: XV Média, Nagy Botond

A színpadon a hagyományoknak megfelelően a Szilas néptáncegyüttes műsorát tekinthette meg a közönség. A táncokat a két művészeti vezető, Marosy Gerda és Józsa Tamás tanította be.

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla

– Szent István bölcsessége és kitartása ma is követendő példaként áll előttünk – mondta Németh Angéla polgármester ünnepi beszédében. – A sikeres, kiegyensúlyozott és egymás megbecsülésén alapuló Magyarország érdekében István király példája mindnyájunkat kötelez. Arra int, hogy itt és most, a jelenben kell tisztességgel és becsülettel helytállnunk ahhoz, hogy sikeres és gyarapodó jövőt hagyjunk örökül az utánunk jövő generációk számára.

Ponicsán Erzsébet, Hekli Katalin, Szabó Sándor Péter és Almásy Tamás

Az ünnepi kenyeret Almásy Tamás, a Pestújhelyi Keresztelő Szent János templom plébánosa szentelte fel, míg a többi egyház képviseletében Hekli Katalin és Szabó Sándor Péter református, illetve Ponicsán Erzsébet evangélikus lelkészek mondtak asztali áldást. Az új kenyérrel hagyományosan a résztvevőket is megkínálták.

Tóth Imre alpolgármester, Németh Angéla és Hajdu László országgyűlési képviselő

Az ünnepséget a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar koncertje zárta.

Comments are closed.