Átkelés a XXI. századba

Az év elején tizenegy újpalotai polgár úgy gondolta, hogy szeretnének többet tenni szűkebb lakókörnyezetükért. Ezért létrehozták az Újpalotai Szomszédok Társaságát, amelyet egyesületté kívánnak fejleszteni, hogy a nagyobb volumenű céljaikat, mint az újpalotai parkok felújítását, az Erdőkerülő utcai villamos-végállomás váltójának korszerűsítését, az épületek külső-belső felújítását, a sport- és kulturális élet fejlesztését és a szomszédünnepek rendszeres megtartását megvalósíthassák.

Fórumozók/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fórumozók/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az alapítók leginkább a múlt századi állapotokon változtatnának a lakótelepen. A társaság első nyilvános rendezvénye – február 17-én a InSpirálház könyvtárában – mindjárt egy olyan ügyről szólt, amely sokakat érdekelt. – A Budapesti Közlekedési Központtól (BKK) kértünk segítséget, hogy az Újpalotát érintő közlekedésfejlesztésekről tájékoztatást kapjunk – tudtuk meg Gál Heddától, a társaság egyik alapító tagjától. A rendezvénynek stílszerűen az Átkelés címet adták, mellyel szintén a biztonságos közlekedésre kívánták felhívni a figyelmet.

Az újpalotai esten a BKK-t Friedl Ferenc közlekedésmérnök képviselte, aki négy felújításról számolt be az egybegyűlteknek. Eszerint Újpalotán felújítják a Zsókavár utcát a Nyírpalota utcától a villamos-végállomásig, illetve az Erdőkerülő utcát a Szentmihályi útig. Az új burkolat építésekor lámpás gyalogátkelőhelyeket létesítenek, parkolókat, akadálymentes megállókat, kulturált utasvárókat alakítanak ki, és megújulnak a zöldterületek is.

A szakember elmondta, bár nem közvetlenül Újpalotát érinti, de a XV. kerület két másik pontján, a Deák utcában teljes körű, a Fazekas soron pedig részleges felújításokat terveznek.

Az Újpalotai Szomszédok Társasága havonta tervez hasonló összejöveteleket, melyeknek helyszíne a hónap valamelyik szerdáján a Zsókavár utcai könyvtár lenne.

Comments are closed.