Átadott stafétabot

A Károly Róbert Szakközépiskola és a Kontyfa iskola fúziója óta az ECL-nyelvvizsgahely a Sződliget utcából Újpalotára került át. A lehetőség eddig méltatlanul kevés reklámot kapott, pedig a XV. kerületben ez az egyetlen helyszín, ahol angol és német nyelvből olyan nyelvvizsgát lehet szerezni, amelyet nemcsak itthon, hanem az unió legtöbb államában is elfogadnak.
– Az ECL-nyelvvizsga nagyon népszerű – mondta Sárközi Krisztina angoltanár, a vizsgahely vezetője -, egyrészt, mert egynyelvű, azaz kizárólag angol vagy német nyelven vizsgáztatnak. Ezenkívül az írásbeli vizsga anyagából kimaradnak a kevésbé népszerű nyelvhelyességi és nyelvtani feladatok, a páros szóbeli vizsgánál a vizsgázó választhat társat magának, a vizsgáztató csak koordinálja a jelöltek beszélgetését.
A Kontyfában egy évben öt alkalommal, februárban, áprilisban, júniusban, októberben és decemberben lehet vizsgázni B1, B2, C1 szinten, amelyre online – az ECL honlapján – lehet jelentkezni. Újpalotára általában az észak-pesti régióból és az agg­lomerációból jönnek, ám az iskola kapacitása a jelenleginél több vizsgázót is elbírna. Felmerül a kérdés, a kontyfás diákoknak vajon előnyt jelent-e, hogy az iskolájuk nyelvvizsgahelynek számít?
– Vannak diákjaink, akik ECL-nyelvvizsgát tesznek, ám a többség az emelt szintű angol vagy német érettségit választja, amely 60 százalékos eredmény után ugyanúgy nyelvvizsgát ad. Nekünk azonban komoly presztízst jelent, hogy a nyelvvizsgának is helyet adhat – magyarázta a tanárnő.
A XV. kerületi önkormányzat a sikeres nyelvvizsgák díjából maximum 20 ezer forintot visszatérít a vizsgázóknak.

Comments are closed.