Arcvédés kötelező!

A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Az elmúlt hetekben felgyorsult a koronovírus-járvány terjedése az országban, a legtöbb új fertőzött Budapesten van. Ezért arcunkat kötelező maszkkal – vagy annak hiányában kendővel, esetleg sállal – eltakarni a fővárosi közösségi közlekedési járatokon és a megállókban is.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk: nem az állunkon, a nyakunkon vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust.
A kötelező maszkviselésről szóló kormányzati és fővárosi rendelet továbbra is érvényben van. Ennek ellenére a tapasztalatok szerint Budapesten az elmúlt hónapokban lazult a maszkviselési fegyelem. Míg a szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint jelenleg ez a szám már csak 85 százalék körül vagy egy kicsivel afölött mozog.
A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál az utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására.
Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból.
Fontos tudni, hogy maguknak az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet, ezért a BKK folyamatosan ellátja őket a szükséges védőeszközökkel. Amennyiben egy-egy kolléga bizonyíthatóan nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat, azzal szemben a BKK munkajogi következményeket léptet életbe.
Szintén fontos információ, hogy a járművezetőknek ugyan nem tiltott, de nem is kötelező a maszkviselet, mert legtöbbjük zárt vezetőfülkében ül, ami megfelelő fizikai védelmet nyújt a vírussal szemben. (Ha az utasok közé mennek, például egy buszvezető kinyitja a jármű kerekesszékes rámpáját, akkor már neki is maszkot kell viselnie.)

Comments are closed.