Aranybánya a sógoroknál

Az Ausztriában található Obervellach 1997 óta testvérvárosa Budapest XV. kerületének. Igazi karintiai ékszerdoboz, a Möll völgyében fekszik, a Möll folyó partján. Körbeölelik a Középső-Alpok környező hegyei, nem messze található például a Möltaller gleccser is, mely egyébként Karintia egyetlen gleccsere.
Az első írásos említések a X. századból valók, a XII. században már nagyobb ismertségnek örvendett a település az arany- és ezüstbányászata kapcsán. Manapság a turizmusból és az ezzel kapcsolatos vendéglátásból él Obervellach a kicsit több mint 2000 lakója.

ober1
A falu adottságai irigylésre méltóak, egész évben csodás látvány, tiszta levegő és kellemes klíma fogadja a látogatókat. Emellett az ősztől tavaszig tartó szezonban lehet síelni a környező sípályákon (a gleccseren szinte egész évben), egyébként pedig a hegyi utak várják a kirándulókat. A Möll folyó lehetőséget ad a vadvízi evezőknek megmutatni, mit tudnak.
Aki csak gyönyörködni szeretne a vizekben, az is jó helyen jár, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban többféle túrán vehetünk részt, ahol bejárhatjuk a vízeséseket és a víz menti túrautakat. Obervellach környékén három kastély is található, a Falkeistein-kastély magántulajdonban van, de nyáron látogatható.
A környezet biztosította csend és nyugalom sok esetben már gyógyulást jelent a városi stresszes környezetben élőknek, de emellett egyedülálló természetgyógyászati módszerről is híres a helység: Johann Schroth orvosi tapasztalata és természettudományos megfigyelései alapján összeállított tisztítókúrája a XIX. század óta segíti a betegek regenerációját. Harmónia és nyugalom a természetben – mintegy hatórányi autózással bármikor elérhetjük kerületünkből Obervellachot.

Comments are closed.