Persze hogy ez az ünnep is az USA-ból ered, és terjedt el világszerte. Amerikában az első apák napját alig több mint 100 évvel ezelőtt tartották, és ott azóta hivatalos ünnepnap is június harmadik vasárnapja.
Magyarországon először a két világháború között a Szívgárda nevű gyermekszervezet igyekezett az ünnepet a köztudatba átültetni, amelyet összekötöttek a március 19-én ünnepelt Szent József napjával. A katolikus egyház az apák napját egyébként hagyományosan e napon tartja. A Borsod megyei United Way indított mozgalmat 1994-ben Miskolcon a júniusi időpont népszerűsítésére.
A publicitás eredménye kétséges, hiszen sokan a mai napig nem tudják, hogy van egyáltalán apák napja, azt pedig, hogy mikor, pláne nem. Pedig, látván, milyen lelkesen ünnepeljük a Halloweent, felmerül a kérdés: a töklámpás és az édesség többet ér, mint gyermekünk édesapja? Ráadásul ebből az ünnepből még a virág- és ajándékboltosok sem húznak hasznot. Férfias ünnepre férfias ajándék dukál, egy vacsora, egy üveg ital és az együtt töltött minőségi idő.

Comments are closed.