Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Rákospalota Anno Klub szeptember 26-i rendezvényére, ami a rákospalotai Villasorról szólt.

Lőrincz Róbert könyvtáros, szerkesztő előadásában bemutatott terület ma Újpesthez tartozik, de 1929-ig Rákospalota részét képezte. Az egykori palotai erdő déli területét felparcellázta a tulajdonos gróf Károlyi család, majd 1869-ben kezdték hirdetni, és jómódú pesti családok vették meg azért, hogy építkezzenek rajtuk. Bár minden háznak külön története van, szomorú hasonlóságok is megfigyelhetők: az egyik család tulajdonából a másikba került, majd 1952-ben a magyar államé lett.

villa
A korabeli újságok és a Magyar Levéltár anyagai alapján összeállított és képekkel gazdagon illusztrált előadáson elhangzott, hogy Passuth László író is sokáig itt élt a Villasor 13. alatt, mely ma a Vécsey utca 100. alatt található. Regényeiben több helyen feltűnik a ház tipikus, kanyargós vaslépcsője. A Vécsey utca 120.-ban kétszer járt látogatóban Liszt Ferenc, majd ugyanezt a villát 1902-ben egy híres angol zsoké, Sydney Bulford vette meg, akinek Ilze lánya 1912-ben világhírű lett – az első női zsokéként ült nyeregbe a Káposztásmegyeri Lóversenypályán. A Villasor másik lovas­híressége, a zsokék királya, Robert Adams volt.
Ismert festők is alkottak itt, például a Vécsey utca 112.-ben lakott Heyer Artúr, aki szinte csak macskákat festett (ebben a házban később sokáig cukrászda üzemelt). De Herrer Cézár és Perlmutter Izsák festőművész is az akkori Rákospalotához tartozó Villasort választotta lakhelyéül.

Comments are closed.