Álommunkára hangolva

A sikeres állástalálás alapja a készségeinknek megfelelő munka kiválasztása. Arról, hogy milyen a jó önéletrajz, motivációs levél és mire készüljünk egy állásinterjún, Geist Gábort, a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája (MUFTI) munkatársát kérdeztük.

Geist Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

Geist Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

– Egy jó állás megszerzése a sikeres bemutatkozáson is múlik. Hogyan vágjunk bele?
– Az önéletrajz és a motivációs levél fontos eszköz, de önmagában nem garancia arra, hogy állást találjunk. Mielőtt belekezdenénk a dokumentumok elkészítésébe, tisztázzuk, milyen állást szeretnénk megcélozni. Ügyeljünk a helyesírásra, a tömör, egyszerű és érthető fogalmazásra, arra, hogy az írás jól tagolt, könnyen áttekinthető legyen. A jó önéletrajz konkrét pozícióra íródik. Reflektál az álláshirdetésben megfogalmazott elvárásokra. Törekedjünk arra is, hogy ne hagyjunk „lyukakat” a szakmai múltban. A motivációs levél pedig nem az önéletrajz tömörített változata, hanem tovább árnyalja a képet a jelentkezőről.
– Egy előnyös fotó erősítheti, egy rossz választás gyengítheti esélyeinket. A jó minőségű képet az önéletrajz jobb felső sarkába helyezzük.
– Hogyan vázoljuk fel képességeinket?
– Bánjunk csínján az öndicsérettel. Csak olyan tulajdonságokat írjunk, melyek valóban jellemzőek ránk, és amelyeket az interjún példával alá is tudunk támasztani. Az önéletrajz „lelke” a szakmai tapasztalat. Ne csak a munkahely nevét írjuk le, hanem a konkrét feladatokat, az elért eredményeket is. Fontos, hogy a fiatalok se szorítkozzanak csak az iskolai végzettségekre. Nyelvtudás, versenyek, önkéntes munkatapasztalatok szintén jó pontok.
– Kényes kérdés a fizetési igény. Hogyan lehet ezt kommunikálni?
– A munkabérről csak akkor írjunk az önéletrajzban, ha ezt az álláshirdetésben kérik. Érdemes úgy megfogalmazni, hogy 10-15 százalék alkulehetőség legyen benne. Az állásinterjún ezt, az elvégezendő feladatok és a béren kívüli juttatások ismeretében, finomíthatjuk még.
– A sikeres pályázat után hogyan készüljünk fel az állás­interjúra?
– Fontos, hogy tudjuk a cég nevét, az interjú helyszínét és időpontját, valamint a másik fél nevét. Tájékozódjunk a munkaadó értékeiről, melyeket hangsúlyozzunk az állásinterjún. Nem elhanyagolandó az öltözék sem, a helyzetnek megfelelő köszönés. Cégtől függőek a meghallgatások, van, ahol az interjú kötetlen beszélgetéssel indul, majd következnek a tesztek, modellezett helyzetek megoldása, önálló előadás. Mindenesetre a párbeszédben ne felejtsünk el kitérni a fejlődés lehetőségére, valamint a szakmai célokra.
Amennyiben segítségre van szüksége az álláskereséshez, önéletrajzíráshoz, motivációs levél készítéséhez, az állásinterjúra való felkészüléshez, vagy pályaorientációs konzultációt szeretne és 26 év alatti, keresse a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodáját (MUFTI) a 06 1 418 2025, vagy 26 éves kor felett az Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központot a 06 1 414 0878-as számon.

Comments are closed.