Állati mindennapok

A közelmúltban egy letört faág miatt elzáródott odúból harkályfiókát kellett kimenteniük az önkormányzati rendészeknek. Aznap szerencsére Sallai Tamás segédfelügyelő éppen szolgálatban volt, így rögtön tudta, mit kell tennie.
– Mikor láttam, hogy mi magunk nem tudjuk kézifűrésszel levágni az odúra hajolt ágat, a 112-es központi segélyhívón keresztül a katasztrófavédőktől kértem segítséget. Szerencsére gyorsan kijöttek, így a fiókákat – egy kivételével – sikerült épségben kimentenünk. Azóta jó helyen vannak, hozzáértők gondozzák őket, ha megerősödnek, szabadon tudják ereszteni a madarakat – mondta a rendész.
Sallai Tamás másfél éve szolgál az Önkormányzati Rendészeknél. Mint mondta, ez a harkálymentés kiemelkedik az átlagos szolgálatai közül.
– Otthon három kutyám és két kígyóm is van. Nagyon szeretem az állatokat, ezért csatlakoztam öt éve a Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesülethez. Ebben a minőségemben már több alkalommal vettem részt „állatos akcióban” – büszkélkedett Sallai.
A kerületi rendőrök néhány hónapja azért kérték az egyesület segítségét, mert egy kutya rátévedt az M3 autópálya bevezető szakaszára, ahol a jelenléte balesetveszélyes helyzetet okozott. A kutyát végül az állatmentőknek sikerült befogniuk. Többször riasztották már őket azért, mert egy lakásban magatehetetlenül fekvő beteghez a mentősök a házat őrző kutya miatt nem tudtak bemenni. Ilyenkor nekik kellett az állatot befogniuk, majd olyan helyre vinniük, ahol a gazdája felgyógyulásáig biztonságos körülmények között lehetett.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Az elmúlt egy évben egy kutyafalka felderítése, majd befogása jelentette a legtöbb munkát nekünk – mesélte Tamás. – Állatmentő kollégáimmal nagyon sokat szántunk a szabadidőnkből arra, hogy felderítsük a falka bázisát. A panaszok ugyanis sok helyről jöttek, nemcsak a kerületből, hanem Zuglóból, Újpestről, sőt a XIII. kerületből is kaptunk jelzéseket az állatok jelenlétéről. A kutyák éjszakánként hatfős falkába tömörültek, és macskákat, vadnyulakat kaptak el.
Kamerafelvételek, illetve az állatorvosi chipek alapján végül egy zuglói telephelyen sikerült megtalálni a falka felét. Ezt az ügyet azóta már a rendőrség kezeli. Tamásék azonban a másik három kutyát is be akarták fogni, ezért a Körvasút környékén élve fogó csapdákat helyeztek ki. Így sikerült a falka másik két tagját is elfogniuk. Ma már csak egy kutyát keresnek, ám mivel az ebek nagy része az Illatos úti Ebrendészeti Telepre került, a falka is szét­esett, és az állatok már nem jelentenek gondot az embereknek.

Comments are closed.