Állatfigurás kekszet vont ki a forgalomból a Nébih

Megnövekedett akrilamid-tartalom miatt Horvátországból származó, vanília ízesítésű állatfigurás babakekszet vontak ki a forgalomból – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A közleményben a Nébih felhívta a figyelmet, hogy senki ne adja gyermekének a Koestlin márkajelzésű, Babakeksz vanília ízesítéssel nevű, 180 grammos kiszerelésű terméket, amelynek minőségmegőrzési ideje 2017. szeptember 30., tételazonosítója pedig LOT 208.

A keksz elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása 8 hónapos kortól ajánlott, ezért a Nébih kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a már megvásárolt Koestlin márkajelzéssel ellátott élelmiszer csomagolásán figyelmesen ellenőrizzék az azonosító adatokat mielőtt azt gyermekeknek adnák. Az akrilamid határértéket meghaladó mennyisége feltehetően technológiai hiba miatt, a túlsütést követően alakulhatott ki. A gyártó (Koestlin D.D) az Európai Unió négy tagállamába, köztük Magyarországra is szállított a kifogásolt tételből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv elkezdte a termék nyomon követését.
Akrilamid egyébként képződhet élelmiszeripari feldolgozáskor és otthoni ételkészítéskor is a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékletű sütésekor (120 Celsius-fok felett). Kis mennyiségben sok élelmiszerben, a többi között kenyérben, hasábburgonyában, sült burgonyában, burgonyasziromban, kekszben vagy kávéban is előfordul.
Az élelmiszerekben lévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid-szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

Comments are closed.