Alkoholt csak mértékkel!

Azért, hogy vérképünkben ne legyenek csillagozva a májműködést mutató értékek (GGT, GOP, GOT), sokat tehetünk a mértékletes alkoholfogyasztással. Az alkohollal egyébként is érdemes csínján bánni, hiszen számos más betegség rizikófaktora is lehet.

Fotó: XV Média, NAgy Botond

Fotó: XV Média, NAgy Botond

Napi 1-2 pohár sörnél, 2-3 deci bornál vagy fél deci égetett szesznél ne fo­gyasszunk többet, és lehetőség szerint ezeket se mindennap igyuk, tartsunk hetente legalább 2 alkoholmentes napot. – Tartalékolni nem „ér”, tehát hiába nem iszunk a dolgos hétköznapokon egy kortyot sem, mégsem csúszhat le egy üveg bor a hétvégén az aktuális baráti összejövetelen – hívja fel a figyelmet Szabó Krisztina dietetikus.
Ha valakinél valamilyen májbetegség lehetősége áll fenn, akár a májenzimek ideális értéktől való eltérése, akár májbetegségre jellemző tünetekből következtethetően, a két legfontosabb teendő, hogy az illető keresse fel kezelőorvosát, valamint teljes mértékben hagyjon fel az alkoholfogyasztással. Ilyen esetben az étrenden is változtatni kell, így kerülje a bő olajban sült ételeket, a magas zsírtartalmú húsokat (szalonna, kolbász, szalámifélék) és tejtermékeket. Ezek helyett sovány húsok és húskészítmények, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását javasolja a szakember, hozzátéve, hogy figyelni kell a teljes értékű fehérjebevitelre is.
A diétába jól illeszthetők a kölessel, illetve túróval készült ételek, mivel ez a két nyersanyag nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett májvédő aminosavakat (metionin, cisztein), emellett javasolt a C-, B1-, B6- vitaminok, valamint a folsav fogyasztása is.

Comments are closed.