Alkohol, mint megoldóképlet

„Rendszeresen fogyasztanak alkoholt a fiatalok, már a felsős általános iskolások közül is sokan isznak” – mondta Kovács Csaba, a Félúton Alapítvány ügyvezetője, kuratóriumi titkára. Az általa vezetett érzékenyítő foglalkozásokon és a Félúton Alapítvánnyal kapcsolatos munkája során is ezt tapasztalja. Honnan jönnek a minták, hogyan tudunk segíteni egy fiatalnak, mielőtt rendszeresen inni kezdene? Erről is beszélgettünk a szakemberrel.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

„A statisztikák szerint körülbelül nyolcszázezer-egymillió alkoholista van ma Magyarországon. A fiataloknál az alkoholt fogyasztók aránya nem változott az elmúlt évtizedekben, viszont sokkal drasztikusabb módon isznak” – mondta a szakember. Kovács Csaba szerint néhány generációval ezelőtt beültek egy kocsmába, beszélgetés közben megittak pár sört, aztán hazamentek.
Ma sok fiatal már úgy érkezik a buliba, hogy megivott előtte akár fél liter pálinkát, a „bummhatás” fontos nekik, pedig ilyenkor veszélyes helyzetekbe kerülhetnek, az öntudatlan tiniket megerőszakolhatják, kirabolhatják. A szakember szerint álomvilágot keresnek az alkoholba menekülő gyerekek, ahol szépek, okosak, bátrak lesznek, mindent elérnek. (Ugyanezért használnak mások drogot vagy játszanak éjjel-nappal számítógépes játékot.)
A mintakövetés a legfontosabb számukra, sokan azt látják otthon, hogy a szüleik is egy pohár itallal próbálják megoldani a gondjaikat. Sok fiatal már gyerekkorában leissza az apja poharából a sörhabot, tehát ismerős számukra az íz és a viselkedés is. Kovács Csaba szerint a legfontosabb, hogy legyen a fiataloknak egy bizalmasa, akivel őszintén beszélhet a gondjairól, és emellett merjék megélni az érzéseiket. „Az alkoholizmus nagyon veszélyes betegség. Egy erős kábítószerfüggő öt-hét év alatt belehalhat a drogozásba, de egy alkoholista akár húsz éven keresztül ihat, és magával együtt tönkretehet mindenkit a családjában, környezetében” – mondta a szakember.

Comments are closed.