Áldozatok emléke

Magyarországon az 1944. március 19-i német megszállása után sorra léptették életbe a zsidóellenes rendeleteket. Folyamatosan elkülönítették a zsidókat, gettókba zsúfolták őket, majd valamilyen ipari létesítményből kialakított gyűjtőtáborokba vitték, ezután pedig rövidesen deportálták az embereket az ausztriai, németországi és lengyelországi megsemmisítő táborokba. A budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról, azért, mert 1944-ben ezen a napon kezdődött meg az akkor Magyarországhoz tartozó Kárpátalján a zsidók gettókba kényszerítése. Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben ezen a tavaszi napon tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját – olvasható mult–kor.hu internetes portálon.

Városrészünkben ez alkalomból a helyi önkormányzat április 16-án emléktábla-koszorúzást tartott a Polgári Érdekképviseleti Egyesület székházánál (Bocskai utca 26.), majd utána megemlékezést szerveztek a rákospalotai zsidó temetőnél.

Holocaust megemlékezes a temetőben/XV Média, Nagy Botond

Holokauszt-megemlékezes a temetőben/XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A zsidó temetőben az Újpesti Zsidó Hitközségtől Szerdócz J. Ervin rabbi, az önkormányzat képviseletében Németh Angéla alpolgármester emlékezett meg az áldozatokról. Rákospalotán 1933-ban alakult meg a Chevra Kadisa (Szentegylet), ám az 1960-as évek után nem temetkeztek többet ide. Rákospalotán a háború előtt még jelentős zsidó közösség élt, melynek sajnálatos módon a II. világháború és a holokauszt vetett végett.

Comments are closed.