Albérletárak a kerületben

Harminc százalékkal nőtt a meghirdetett albérletek száma, miután kiderültek a felsőoktatási ponthatárok, írja az ingatlan.com elemzése. Sok bérbeadó direkt ekkor lép a piacra, és ez a forgatókönyv évek óta ismétlődik. A XV. kerület is egyre népszerűbb a fiatalok körében.

Az albérletek számának növekedésével nem járt együtt a bérleti díj növekedése. A cég elemzése szerint a fővárosi albérleti átlagdíj, a 160 ezer forint a korábbi átlagnak megfelelő. Egy szobát pedig átlag havi 65 ezerért lehet a fővárosban kivenni, kisebb panellakásoknál az átlagos bérleti díj 130 ezer, a téglaépítésű lakásoknál pedig átlagosan 150 ezer forint. A 40 négyzetméternél kisebb téglaépítésű garzonokért már 120 ezret is elkérnek, de a hasonló méretű panellakásokért is 110 ezer forintot kell fizetni.

Akár húsz-harminc százalékot is lehet spórolni, ha egy egyetemista vagy főiskolás nem egy kisebb alapterületű lakást bérel egyedül, hanem egy nagyobb lakásba költöznek be többen. Akik nagyobb lakást szeretnének vagy lakótársakkal való közös bérlésen gondolkoznak, azoknak a 2-3 szobás lakásoknál átlagosan havi 144 és 253 ezer forint közötti bérleti díjjal kell számolni.

Az albérleti lehetőségek kiválasztásánál jellemzően az ár és a környék az elsődleges szempont. Az egyetemisták Budapesten főként az egyetemük közelében próbálnak lakást bérelni, elsősorban a XI. és a IX. kerület belső részén. A XV. kerület is egyre népszerűbb a fiatalok körében. Ugyanis a hetes buszcsalád (107, 7E, 7) miatt ez a városrész is csábító, mivel 20-30 percnyi tömegközlekedéssel jól be lehet jutni a belvárosba, és a 69-es villamos is csatlakozik a földalatti vonalához.

A XV. kerület mellett szólhat az is, hogy ott egy 50 négyzetméteres, 2 szobás panellakást már ki lehet fogni 110 ezer forintért is. A vidékről felköltözött párok számára is új otthont nyújthat a kerület. Elhelyezkedése miatt a városrészt főként az északkeleti régióból érkezők választják, hiszen tömegközlekedéssel a Keleti pályaudvar könnyen elérhető, míg kocsival az M3 autópályára tudnak hamar rákanyarodni. Több fiatal pedig a kerület falusias jellegét is előnyként említette meg, a kis településekről érkezők szívesebben választanak olyan helyet, ami szülőhelyükhöz hasonló.

Comments are closed.