Akadálymentesen a hivatalba

Elkészült a városháza akadálymentes bejutását szolgáló személyemelő. A használat megkönnyítése érdekében információs táblák készítése van már csak hátra. A táblák kihelyezését követően a személyemelőt a hivatalba érkezők használhatják.
A közintézmények akadálymentes megközelítésének biztosítása a jogszabályi kötelezettségen túl jogos lakossági igény is, melynek önkormányzatunk is meg kívánt felelni. Korábban az ügyfélszolgálati iroda Illyés Gyula utca sarkán lévő bejárata volt felszerelve egy lépcsőfelvonóval, de ennek üzembiztonsága nagyon sok kívánnivalót hagyott maga után.
Az épületen belül lift biztosítja az emeletek közötti akadálymentes közlekedést, ezért a magasföldszint megközelíthetősége érdekében egy új személy­emelő beépítését határozta el a képviselő-testület.
A tervek már 2019-ben elkészültek, de a hiányzó költségvetés miatt a beruházás nem indulhatott el, csak a tavalyi év végén.
„A beszerzési eljárás eredményeként január végén megkötöttük a kivitelezési szerződést, azonban a gyors megvalósítást a koronavírus-járvány is hátráltatta. A beépítendő emelőszerkezetet Olaszországban gyártották, ahol a járvány miatt a gyár leállt, illetve a szállítás is késedelmes volt. Végül a szállítást követően, május 22-én történt meg a munkaterület átadása” – tájékoztatta lapunkat Riez Gyula, a beruházási osztály vezetője.
A kivitelezés során kerekesszékkel közlekedő mozgássérültek földszintre történő feljuttatására alkalmas személyemelő berendezést építettek be.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A Bocskai utcai főbejárat mellett, a homlokzat beugrásában, a korábbi kerékpártároló helyén helyezték el az emelőszerkezetet, ami a külső járdáról indulva, az épület magasföldszintjére emeli fel a rászorultat.
A liftet csak a portaszolgálat kioktatott kezelője működtetheti, ezért a lift ajtaját a porta személyzete nyitja majd, az igénylő becsengetését követően.
Az emelőt a mozgáskorlátozottakon kívül természetesen a gyerekkocsival érkezők is használhatják. Az érkezés a magasföldszinti folyosóval összenyitásra kerülő fogadótérbe történik. A beléptetéskor kötelező regisztráció a liftet használóknak is szükséges.
A beruházás – ami nemcsak a személyemelőt, hanem a kapcsolódó építészeti, gépészeti munkákat is tartalmazta – bruttó 18 millió 966 ezer forintba került.

Comments are closed.