AFRÉKA a lakótelepi dzsungelben

Dr. Fodor Réka, a Zsókavár utcai rendelő felnőtt háziorvosa kapta a Keresztény Kulturális Akadémia Cornelius-díját. Az elismerést az újpalotai doktornő missziós tevékenységével indokolták.
Dr. Fodor Réka 2015-től gyógyítja évente két alkalommal az afrikai betegeket. Első missziós útja még Ugandába vezetett, ám 2018 óta dr. Csókay András világhírű idegsebésszel felváltva – általában márciusban és novemberben két-két hétig – a nigériai Onitsha város katolikus kórházában rendel.
– Mindig is kalandvágyó voltam – mesélte a tavaszi nigériai útjáról a koronavírus miatt csak nemrégiben hazatért orvos. – Még gyerekként olvastam Albert Schweitzer afrikai missziójáról, és már akkor elhatároztam, hogy én is ezt akarom majd csinálni. Aztán az életem másképpen alakult, a legnagyobb kalandom az lett, hogy egy évig utcazenéltem Párizsban. Férjhez mentem, két gyerekem lett, aztán jó öt évvel ezelőtt nagy változás történt az életemben.
Nagyjából akkortájt, amikor Réka megkezdte újpalotai praxisát, a Magyar Afrika Társaság felhívást tett közzé, mely szerint missziós orvost keresnek Ugandába. Fodor Réka pedig nagyon akart menni, s bár édesanyja féltette, a nagyobbik lánya bátorította, hogy gyermekkori álmát megvalósítsa.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Negyven napig voltam negyedmagammal Ugandában, ahol heti egy szabadnap mellett napi 100-160 beteget kezeltünk, gyógyítottunk. Uganda egy 38 milliós ország, így a mi munkánk csak csepp volt a tengerben. Tudtam, csupán akkor ér valamit, ha visszatérek Afrikába – mondta az orvos.
Dr. Fodor Réka 2018 januárjában részt vett dr. Csókay András világhírű idegsebész előadásán, nem sokkal azelőtt, hogy a professzor Nigériába, egy ottani katolikus kórházba utazott volna. Onitshába aztán már dr. Fodor Réka is elkísérte.
– Azóta ez a nigériai metropolisz a második otthonom (Onitsha 2005-ben még csak másfél milliós város volt, mára azonban a sok menekülő miatt nyolcmilliós metropolisszá vált), a kórház személyzete és a betegek pedig a második családom. Ha kint vagyok, akkor természetes, hogy az itteniek hiányoznak, ha itthon vagyok, akkor meg a kintiek – tette hozzá.
Nos, idén tavasszal valószínűleg az itteniek hiánya volt a nagyobb, mivel az újpalotai doktornő a világjárvány miatt kint rekedt Nigériában.
– Megígértem a lányomnak, hogy húsvétra itthon leszek, de ahogy megérkeztem Onitshába, lezárták a határokat, és fél évig nem tudtam hazajönni. Éreztem, a Jóistennek terve volt ezzel, és, ha már nem engedett hazajönni, akkor fontos feladattal bízott meg – jegyezte meg Fodor doktornő.
Afrikában csak úgy lehet segíteni az embereken, ha minden szükséges eszközzel (pénzzel, gyógyszerrel) felszerelkezett az orvos. Anélkül hiába visel fehér köpenyt, csak turistának számít. Réka két hétre felszerelkezett, illetve a „szokásos” betegségekre, a maláriára és a tífuszra készült. Helyette a COVID-19 és egy humanitárius katasztrófa várt rá.
– Koldulnom kellett. Ráadásul attól a magyar néptől, amely ugyancsak bajban volt, hisz a járvány itthon is mindenkit sújtott. Igaz, összehasonlíthatatlanok a problémák, hisz míg mi az online oktatás színvonala, vagy a netünk erőssége miatt bosszankodtunk, addig Nigériában éhen haltak az emberek. Szerencsére a felhívásommal 100 millió forintot sikerült összegyűjteni, ebből körülbelül 7000 családnak segítettünk (adtunk élelmet) Afrikában – mondta.
Dr. Fodor Rékát megvárták az újpalotai betegei, akik persze hálásak, hogy „kedvenc” orvosuk végre itthon van, és ők már személyesen is találkozhatnak vele. Afrikai történeteit természetesen rendelési időben nem tudják meghallgatni – bár a doktornő szívesen tart előadásokat az élményeiből és a hitvallásából. Legutóbb november elején szűkebb lakóhelyén, Fóton a helyi közösségi házban tartott élménybeszámolót –, ám hamarosan megjelenik a doktornő védjegyének számító AFRÉKA című könyv második része, melynek megvásárlásával nemcsak fantasztikus hangvételű élményanyaghoz jutnak majd az olvasók, hanem támogatják is az újpalotai doktornő AFRÉKA Nemzetközi Humanitárius Alapítványát. Aki pedig nem szeret olvasni, de segíteni szeretne dr. Fodor Réka missziójának, az bármikor megteheti a 10101346-27099400-01004002-es számlaszámon.
– A hosszúra nyúlt tavaszi kintlétem miatt idén ősszel már nem utazom Afrikába, ám alig várom a jövő tavaszt, mert tudom, rengeteg dolgom van még Onitshában – fűzte hozzá dr. ­Fodor Réka.

Comments are closed.