Adventi megbeszélés egyházi képviselőkkel

Németh Angéla polgármester stílszerűen „szentséges” pillanatban, advent harmadik hétvégéjén hívta kötetlen hangulatú beszélgetésre a kerületi egyházak képviselőit, akik száz százalékban éltek is a lehetőséggel.

A meghitt beszélgetésnek a bemutatkozáson kívül az is a célja volt, hogy az önkormányzat vezetése a 2019-es költségvetés tervezésének időszakában felmérje, mire lenne leginkább szükségük a kerületi egyházaknak.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A résztvevők abban egyetértettek, hogy a hitélet nem nélkülözheti a civil segítséget. Azaz az önkormányzat támogatása minden egyháznál kiemelten fontos szerepet tölt be. Ugyanakkor az elmúlt években sokat szigorodtak a pályázati feltételek, így az egyházaknak is csak évente két lehetőségük maradt támogatások igénylésére, melynél azért felekezettől függetlenül több segítségre lenne szükségük.

Szinte valamennyi kerületi egyház nyári táborokat és kulturális programokat is szervez, amelyeket önerőből nehezen tudnának finanszírozni. Ráadásul a XV. kerületi hitéleten belül rendre nagy dolgok történnek – az újpalotai reformátusok tavaly például templomot építettek, a MÁV-telepi katolikusok pedig teljes egészében felújították a leégett templomukat –, amelyek a kerületet is gazdagítják, így az önkormányzat számára is kiemelten fontosak.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla polgármester az adventi megbeszélésen az összes kerületi egyház képviselőinek észrevételeit, igényeit és jövőbeli terveit meghallgatta, és ígéretet tett rá, hogy támogatni fogja a pályázati rendszer átalakítását, valamint az egyházakkal való kapcsolattartás erősítését.

Comments are closed.