Adakozó pestújhelyi alapító

Forrás: bpxv.hu

Forrás: bpxv.hu

Dr. Bezsilla Nándor ezer szállal kötődik Pestújhelyhez, nélküle ki tudja, létre jött volna-e ez a település.

A Pest megyei Turán született 1868-ban, gazdálkodó szülei papnak szánták, de ő végül a jogi pályát választotta – olvasható Buza Péter Pestújhely emlékkönyve című könyvében. Ügyvédként részt vett az akkor még Rákospalotához tartozó földek parcellázásában és a telkek eladásában is. Ahogy akkor hívták, Széchenyitelepen 1905-ben már 730 ház állt, és ötszázötvenen laktak itt. Sokan eleinte nyaralónak használták az itteni házakat, de egyre többen költöztek ide, Bezsilla Nándor feleségével és hét gyermekével 1912-től lett pestújhelyi lakos.
Fáradhatatlanul vett részt a település minden munkájában, alapítója, majd elnöke a helyi Kaszinónak, tagja a képviselő-testületnek, újságot alapított és szerkesztett, segített a helyi oktatás megteremtésében. Anyagilag is támogatott minden helyi kezdeményezést, a Népszavában megjelent vitriolos hangú cikk szerint volt miből, legalább 50-60 háztelek volt a tulajdonában.
Nagyon fiatalon, tüdőgyulladásban veszítette életét, a Pesti Napló 1917. december 23-án így számol be haláláról: „Bezsilla Nándor, Pestújhely nagyközség megalapítója ötvenéves korában pénteken Budapesten meghalt. Pestújhely előjárósága és képviselőtestülete elhatározta, hogy az elhunyt nevéről Pestújhelyen utcát nevez el.”

Comments are closed.