A védelmező anyatej

Azok a gyermekek, akiket kizárólag természetes úton, anyatejjel táplálnak, 14-szer nagyobb eséllyel élik túl életük első fél évét, mint azon társaik, akiket nem szoptatnak.
A születést követő első napon belül elkezdett szoptatás 45 százalékkal csökkenti a csecsemőhalálozás esélyét, valamint az anyatejes táplálás javítja a gyermekek tanulási képességeit, és hozzájárul az elhízás és egyes krónikus betegségek megelőzéséhez – tudható meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataiból.

A csecsemők egészséges táplálása érdekében a WHO és az UNICEF átfogó programot indított, melynek hatására 1992-től világszerte augusztus elsején tartják az anyatejes táplálás világnapját. Hazánkban a Szoptatásért Magyar Egyesület hívja fel a figyelmet a szoptatás fontosságára. Tagjai – orvosok, védőnők, laktációs szaktanácsadók, pszichológusok – segítik a kismamákat, hogy csecsemőiket igény szerint minél hosszabb ideig táplálják anyatejjel.
Fontos azonban az alábbi óvintézkedések betartása:
• Ügyeljen a szoptatás során a cseppfertőzés útján terjedő betegségekkel kapcsolatos higiéniai szabályok betartására, lehetőség szerint viseljen maszkot.
• Mosson kezet a csecsemővel való érintkezés előtt és után.
• Rendszeresen tisztítsa és fertőtlenítse a használt felületeket.
Hasznos tanácsok a www.szoptatasert.hu internetes oldalon.

Comments are closed.