A tűzcsapivókúttól a járdafelújításig

– A városüzemeltetésre nagyjából ugyanannyi pénz jut 2017-ben, mint tavaly, azonban a kerületi utak felújítására nincs keret jelenleg – mondta Németh Tibor, a városüzemeltetési főosztály vezetője. Az utak karbantartására, a járdák rendbetételére, parkolóépítésekre, lámpás kereszteződések átalakítására viszont lesz pénz idén. Folytatódnak a kisteres fejlesztési programok és az egészségügyi beruházások is.

Németh Tibor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Tibor/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A kerületi utak karbantartására van pénz, és ha májusban a képviselők átcsoportosítanak összegeket, akkor az Adria és a Cserba Elemér utcák felújítása is megvalósulhatna – vázolta a jövőt Németh Tibor. Az utak javítási munkái mellett jut pénz idén parkoló építésére is. Egy 50 férőhelyes parkírozót alakítanak ki a Zsókavár – Erdőkerülő utcánál, amin keresztül az újból megnyíló Páskom parki óvoda is megközelíthetővé válik, a másik a Páskomliget utcánál lesz. A Szilas parkban, a kazánháznál levő zöldterületen szintén építenek parkolókat májusban.

Járdaépítés/Archív fotó: XV Média, Vargosz

Járdaépítés/Archív fotó: XV Média, Vargosz

A járdafelújítási program idén is folytatódik. A pályázat során a lakosoknak a felújításért 1000 forintot kell fizetniük négyzetméterenként – a felület méretétől függően ez összességében 15 ezer és 28 ezer forint között változhat –, amiért szépen felújított, 30 évig használható járófelületet épít az önkormányzat.
A kerületi kerékpárút-hálózat fejlesztésének előkészítésével is foglalkoznak idén, bár a kivitelezés a főváros feladata. A tervek szerint a Külső Fóti út nyomvonalán Fót irányába a meglevő út mentén húzódna a biciklisút.
Az úthálózat fejlesztéséhez kapcsolódik, hogy lakossági igény alapján végeznek forgalmirend-felülvizsgálatot az M3-as – Wesselényi – Bánkút – Arany János utca, valamint a Régi Fóti – Szentmihályi út – Telek – Aporháza utcai területen. – Több megoldást is kidolgoztat az önkormányzat, és a forgalmi rend átalakításáról lakossági fórum is lesz – hangsúlyozza a főosztályvezető.
Németh Tibor azt is elmondta, hogy felújítják idén a Rákos úti szakrendelőt, szigetelik az épület homlokzatát és a tetejét. Az egészségügyi terület másik fontos beruházása, az Észak-Pesti Kórház fejlesztése folytatódik, lezárul idén a 13-as jelű épület rekonstrukciója.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az intézményfelújításon kívül a zöldfelület-fejlesztésre is jut pénz. Meghirdetik a tavaszi és őszi nagytakarítást, dísz­fasort ültetnek többek között a Beller Imre utcában, továbbá 20 millió forint jut a foghíjas fasorok rekonstrukciójára is. – Tavaly elmaradt a tűzcsapok átalakítsa ivókutakká, idén ezt elvégezzük a játszótereknél – mondta Németh Tibor.
A kis terek létesítésére nettó 18 millió forintot irányzott elő az önkormányzat, amiből többek között az Őrjáró téren, a Drégelyvár – Molnár Viktor utcánál újítanák meg a területet.
Akut kerületi probléma viszont az M3-as autópálya melletti hiányzó zajvédő fal építése. A főváros már elkezdte volna a kivitelezést, ám az építési engedély ellen kifogással élt egy vállalkozás. Ha másodfokon eljáró hatóság elutasítja a beadványt, akkor minden akadály elhárul a fal építése elől.

Comments are closed.