A tisztább strandokért indult kampány

A fürdőhigiéné javításáért, a tisztább strandokért fogott össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-vel: tájékoztatási kampányban hívják fel a figyelmet a fürdőzés alapszabályaira.

Az országos tisztifőorvos,  Müller Cecília elmondta az előírások betartásával a fürdőzés úgy jelent élményt, hogy közben nem hordoz többletkockázatot. Azért készítettek kiadványokat, hogy fokozzák a látogatók tudatosságát – tette hozzá. Az NNK hatósági felügyeletet gyakorol a közfürdők és az ivóvíz-szolgáltatók felett, rendszeresen vizsgálja egyebek mellett a vízminőséget, az esetleges székletszennyezést.
A tájékoztatón az is kiderült, hogy a medence vizében levő szennyeződés elsődleges forrásai maguk a fürdőzők. Elsősorban azt kérték a strandolóktól, hogy mindenképpen zuhanyozzanak fürdőzés előtt, lehetőleg meleg vízzel és szappannal.

Betegen senki ne menjen a medencébe. Hasmenés után még két-három napig távozhatnak a szervezetből a kórokozók. Fontos továbbá a zsebek kiürítése és a lábmosók használata. A vízben egyébként nem szabad enni és inni, a meleg gyógyvizes medence nem játékra való, az elektromos készülékeket pedig célszerű legalább másfél méterre tárolni a víztől.