A szokásosnál 20 százalékkal több riasztásuk volt a mentőknek a hőség miatt

A szokásosnál 20 százalékkal több, összesen hatezer riasztásuk volt a mentőknek a kánikulai hétvégén – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. A meteorológiai szolgálat szerint az év legmelegebb hete jön.

A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van. Éppen ezért azt ajánlják, hogy aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A hőség elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, de lehetőleg nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát érdemes fogyasztani. Gondoskodni kell továbbá a gyermekek, idősek, betegek folyadékpótlásáról is.
A hőség idején a könnyű, szellős ruha az ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt.
Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetik a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.
Kiemelték továbbá, hogy a nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, hosszabb a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az év eddigi legmelegebb hete jön. Az országban egyre több helyen 35 fok közelében alakulnak a maximumok.

Comments are closed.