Szeptember a tűzmegelőzés hónapja

A tavalyi eseménysorozatot követően az Országos Tűzmegelőzési Bizottság ebben az esztendőben ismét meghirdeti a tűzmegelőzés hónapját. A legnagyobb kiállításokon, vásárokon, jeles napokon, ünnepségeken tizenhét területi tűzmegelőzési bizottság jelenik meg kiállítói standdal.

A rendezvényeken résztvevő tűzmegelőzési szakemberek információt adnak és segítséget nyújtanak a tűzvédelemmel és más szakkérdésekkel kapcsolatban. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság minden fórumon felhívja a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid-mérgezéseknél elsősorban a mérgező gáz kialakulását, a kéményben való visszaáramlását, illetve feldúsulását kell megakadályozni, a megfelelő típusú és körültekintő módon üzemeltetett szén-monoxid-érzékelő csak a szükséges intézkedések megtétele után tud valóban életet menteni. A megelőző intézkedéseket minél hamarabb meg kell tenni, hiszen a fűtési szezon alig másfél hónap múlva kezdődik.

Az őszi időszak másik jellemző balesete a mustgázmérgezés. A borospincékben a must erjedésekor fejlődő szén-dioxid a levegőnél nehezebb, ezért a padló közelében kezd feldúsulni. A tragédiák megelőzése érdekében a bizottság azt javasolja, hogy maga elé tartott égő gyertyával menjen mindenki a talajszintnél mélyebben lévő borospincékbe az erjedést követő időszakban. A biztonságot tovább növeli a szén-dioxidot automatikusan érzékelő eszközök használata.

Arról, hogy hol, melyik rendezvényeken lehet találkozni a szakemberekkel, illetve magukról a rendezvényekről részletesebb információt a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok által működtetett területi tűzmegelőzési bizottságok adnak.

Comments are closed.