A százhetvenegyedik ünnep

Százhetvenegyedik alkalommal ünnepeltük az 1848-49-es történelmi eseményeket az idei március 15-én. Kerületünkben ráadásul nem egy, hanem rendszeresen több ünnepséget rendeznek, ezzel is jelezve a tiszteletet a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei iránt.

Pestújhelyi emlékezők

A kerületi programsorozat hagyományosan a Pestújhelyi téren található országzászlónál kezdődött. Az emlékműnél idén is a Pestújhelyi Általános Iskola növendékei adtak műsort.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Nincs még egy olyan történelmi ünnep, amelyhez a magyarság ennyire ragaszkodna, mint ez a 171 évvel ezelőtt megindult és hegyeket megmozgató forradalom és szabadságharc – mondta Tóth Imre alpolgármester, az idei ünnepség szónoka.

A résztvevők az ünnepség végén megkoszorúzták az emlékművet. Az önkormányzat nevében Németh Angéla polgármester, dr. Lamperth Mónika jegyző és Tóth Imre alpolgármester helyezték el az emlékezés virágait.

Rákospalotai megemlékezés

A rákospalotai Kossuth-szobornál a Rákospalotai Örökségünk Egyesület és a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes volt a házigazdája az ünnepségnek.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Ahogy a történelmi időkben, úgy ma is egy kis közösség életében a helyi, lokálpatrióta értékek és vállalások mentén kötelesek vagyunk helyt állni – mondta Németh Angéla polgármester.

Batthyány-emlékmécses

A rákospalotai Széchenyi téren, a Batthyány Lajos-emlékműnél is tartottak ünnepséget. A megemlékezés szónoka Hajdu László országgyűlési képviselő volt.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Rákospalota fontos szerepet játszott a ’48-as eseményekben – mondta a képviselő –, az itteni emberek aktív szereplői voltak a harcoknak.

A rövid ünnepségen a Hubay Jenő Ifjúsági Fúvószenekar és Mihály Gergő szolgáltatta a műsort, majd a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet.

Átadták az Érdemérem Díjat

A szabadtéri eseményeket követően az ünneplők a hivatal dísztermébe vonultak, ahol a Fúvószenekari Egyesület ünnepi műsorát követően a nemzeti ünnep alkalmából átadták a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Érdemérem Díjakat. Ez a díj azoknak adományozható, akik kerületi lakosként vagy a kerületben tevékenykedőként a városrész fejlődése, a közjó előmozdítása érdekében kifejtett példamutató és szakmailag kimagasló munkát végeznek. A kitüntetéseket Németh Angéla polgármester és Tóth Imre alpolgármester adta át.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Kovács Péter szakrendelés-vezető nőgyógyászati főorvos az egészségügy területén végzett tevékenységéért és a XV. kerület lakosságának gyógyítása érdekében több évtizeden át végzett kiemelkedő orvosi és vezetői munkássága elismeréseként vehette át az elismerést.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Bánhalmi Éva, a Hétszínvirág Összevont Óvoda óvodavezető-helyettese, aki 35 éve dolgozik a kerületben és a nevelés-oktatás területén végzett tevékenységéért kapta meg a díjat.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Honti Mária, a Testvériség Női Tornaszakosztályának sportolója, szakosztályvezetője, elnökségi tagja, versenybíró, a budapesti és az országos sportszövetségek tagja, vezető tisztségviselője, aki immár 65 éve a Vöröskereszt tagja, 1983-tól pedig a Vöröskereszt lakóterületi titkára a köz érdekében, a közösségért végzett tevékenységéért érdemelte ki a díjat.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Malek Miklós Erkel Ferenc Díjas zeneszerző, karmester, Artisjus életműdíjas alkotóművész a köz érdekében, a közösségért végzett tevékenységéért kapott Érdemérmet.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Markóné Bálint Ildikó, a Hubay Jenő Zeneiskola szolfézstanára és a Pestújhelyi Keresztelő Szent János-templom kántora és karvezetője ugyancsak a köz érdekében, a közösségért végzett tevékenységéért kapott Érdemérmet.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Mészáros Ágnes, a hivatal népjóléti és intézményfelügyeleti főosztályának gazdasági referense a közigazgatás területén végzett tevékenységéért Érdemérem Díjat vehetett át.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Nagy Péterné, a Gazdasági Működtetési Központ pénzügyi csoportvezetője az intézményüzemeltetés, fejlesztés, vagyongazdálkodás területén végzett tevékenységéért szintén Érdemérem Díjat vehetett át.

Petró Zoltán, a Thyssenkrupp Materials Hungary Zrt. vezérigazgatója a vállalkozás területén végzett tevékenységéért részesült a díjban. Petró Zoltán a díjhoz járó jutalom nettó összegét az Egyesített Bölcsődék részére játékok vásárlására ajánlotta fel.

A Mozdonyvezető Tagóvoda „Maci-Néphagyományőrző” csoportját is elismerték, a díjat Balla Gyuláné és Polgár András Ferencné óvodapedagógus vette át.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A több mint 80 éves Szent István Bélyeggyűjtő Kör is elismerésben részesült, amit Csizmadia Ferencné és Földházi Sándor vettek át.

Oklevelek

Ugyancsak ezen az ünnepségen a „Rendvédelmi Szervek Elismerő Okleveleit” is átadták. Ilyen elismerésben a rendőrség részéről Forró Anikó rendvédelmi alkalmazott, Horváth József rendőr főtörzsőrmester, dr. Jelenszky Zsófia c. rendőr százados, Jónás János Róbert rendőr főhadnagy, Korcsmáros Ferenc rendőr őrmester, Ladányi Laura Zsuzsanna rendőr hadnagy, Nagy Ágnes rendvédelmi alkalmazott, Simon Gábor rendőr főtörzsőrmester, Szabóné Tamasi Helga rendvédelmi alkalmazott és Széchenyi Melinda fegyveres biztonsági őr, a katasztrófavédelem részéről pedig Balog László tűzoltó főtörzsőrmester, Deák Katalin tűzoltó százados, Kerezsi Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester, Ligeti Zoltán tűzoltó törzszászlós és Poholányi László tűzoltó zászlós részesült.

– Az Érdemérmek díjazottjai sokat tettek a kerületért, hasonlóan a ’48-as hősökhöz, ők is a hazát és a közösséget szolgálták – mondta Németh Angéla polgármester.

Comments are closed.