A szabadság ünnepe

A koronavírus-járvány intézkedések miatt idén is csak szűk körben történtek a Március 15-i kerületi megemlékezések. A kulturális programok helyett csupán néma főhajtás volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt.

– Rég találkozhattunk és ünnepelhettünk együtt. A tavaly márciusban hazánkat is elérő világjárvány miatt gyökeresen megváltoztak a mindennapjaink. Több mint egy éve korlátozások, óvintézkedések közepette, elzárva a családtagjainktól, barátainktól éljük az életünket – mondta Cserdiné Németh Angéla, miután az önkormányzat vezetésével megkoszorúzta a pestújhelyi ereklyés országzászlót, illetve a rákospalotai Kossuth-szobrot. A polgármester hozzátette: ilyen körülmények között is fontos emlékeznünk rá, hogy 173 évvel ezelőtt, 1848-ban ezen a napon sorsfordító jelentőségű eseménysorozat vette kezdetét Pesten. „A szabadságáért és függetlenségéért harcoló magyar nemzetre, a híres 12 pontban megfogalmazott forradalmi követelésekre figyelt az egész világ. 1848-49 nagy alakjai ugyanis nem a rövidtávú politikai célokban és a személyes önérdek érvényesítésében, hanem Magyarország hosszú távú, szabad jövőjében gondolkodtak”.

 

A Kossuth-szobornál a kerületi Fidesz frakció tagjai is elhelyezték az emlékezés virágait.

 

 

Fotók: XVMÉDIA, nagy Botond

Az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat pedig a Kiss Ernő utcában, a mártírhalált halt örmény származású magyar tábornok emléktáblájánál rótta le tiszteletét.

Videófelvételünket a koszorúzásról az alábbi linken láthatják:

https://xvmedia.hu/video/marcius-15-ei-megemlekezesek-a-keruletben/

Comments are closed.