A rend elismert őre

Az idei Rendőrség Napja alkalmából egy kerületi rendőr is elismerésben részesült. Dr. Terdik Tamás dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya hosszan tartó, sikeres munkája elismeréseképpen Szilágyi Péter főtörzszászlóst, a 3-as számú (rákospalotai) körzet megbízottját rendőrségi tanácsos címmel jutalmazta.

– Édesapám is rendőr volt, így számomra egyértelmű lett, hogy rendőr leszek – mesélte az újdonsült tanácsos. – Édesapámmal ellentétben, aki a VIII. kerületben nyomozó és vizsgálótisztként dolgozott, én az egyenruhás pályát választottam.

Szilágyi Péter 1993 januárjában szerelt fel hivatásos rendőrnek, és az első állomáshelye mindjárt a XV. kerület lett.

Szilágyi Péter
Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Magam is kerületi vagyok, így jó helyismerettel rendelkeztem, melynek hasznát mind a mai napig érzékelem. A körzetemet – a Kossuth utca – Csobogós utca – Énekes utca környékét –, az ott élő és dolgozó embereket nagyon jól ismerem. Ez a kapcsolat kölcsönös, hisz ők is tudják, hogy ki vagyok, ezért ha valahol valamilyen problémát tapasztalnak, rögtön hívnak engem, így hamar intézkedni tudok.

A kerületi körzeti megbízott azonban nem csak saját, szűkebb területén tud eredményes lenni. Néhány éve az M3-as bevezetőjén igazoltatta egy személyautó sofőrjét, aki állította, semmi fontos nincs a csomagtartójában. Szilágyi Péter azonban nem hitt neki, kinyittatta az autó csomagtartóját, melyből kis kutakodás után nagy mennyiségű kábítószer került elő. Szintén az M3-as bevezetőjén – csak éppen ezúttal az egyik pihenőben – történt, hogy egy férfi az autójával a mozgássérültek számára fenntartott helyen állt meg. A körzeti megbízott igazoltatta a sofőrt, közben megérezte és felismerte a kábítószer erős illatát. Emiatt az autót és vezetőjét is tüzetesen ellen­őrizte, melynek során ismét kábítószert talált.

– A 27 év alatt sokat változott a kerület közbiztonsága. Úgy vélem, jó irányban, mert ma már lényegesen kevesebb bűncselekmény történik, mint a 1990-es években. A körzetem pedig még a kerületen belül is az egyik legcsendesebb és legbékésebb terület. Szeretném, ha ez a jövőben is így maradna – nyomatékosította a tanácsos.

Comments are closed.