A Rákospalotai Javítóintézetben van a szülei életére törő kislány

A Budakörnyéki Járásbíróság meghosszabbította, annak a 12 éves lánynak a javítóintézeti letartóztatását, akit a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés kísérletével gyanúsít.

Január 24-én reggel 9 óra körül a 12 éves lány egy meghiúsult szökési kísérletet követően édesapjával szóváltásba keveredett, majd a lakásuk nappalijából a konyhába ment, ahol magához vett egy kést, és a „Megöllek titeket!” kijelentést követően édesapját mellkastájékon megszúrta. Majd a férfi segítségére siető feleségét, a lány mostohaanyját vesetájékon szúrta.

A fiatal lány a támadás után tovább hadonászott a késsel, a sérült édesapának azonban sikerült a lánya kezét megragadnia, így elejtette a kést. Ezt követően a családtagok a magából kivetkőzött lányt a nappaliban lévő kanapéra ültették és a mentők kiérkezéséig őrizték. Az Országos Mentőszolgálat a lányt előbb a ceglédi, majd a Fővárosi Heim Pál Gyermekkórház Gyermek- és Serdülő Pszichiátriai Osztályára szállította – írta közleményében a Budakörnyéki Járásbíróság.

Az igazságügyi elmeorvos és pszichológus szakértői vélemény szerint a gyereklány „a cselekmény elkövetésekor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel”.

A kihallgatások alatt a gyerek magatartása azonban „fokozatosan pszichopátiás jelleget öltött, többszöri figyelmeztetés ellenére a jelenlevő ügygondnok, védő, ügyész és az eljárási cselekményt foganatosító rendőr előtt több módszerrel öngyilkosságot kísérelt meg elkövetni, így a csuklóján az ereket felszakítani, illetve ököllel ütötte a saját fejét” – írták.

A járásbíróság szerint megalapozottan feltételezhető, hogy a lány szabadlábon hagyása esetén újra megtámadná édesapját, mostohaanyját vagy akár mást, illetve ilyen cselekményt kísérelne meg abban az esetben is, ha gyermekvédelmi intézményben kerül elhelyezésre, ahol őrzése és folyamatos felügyelete alapellátásban nem biztosítható.

Mint írták a lány a Rákospalotai Javítóintézetbe kerülése óta többször megfenyegette növendék társait. Már a harmadik héten biztonsági elkülönítésére volt szükség ön- és közveszélyes magatartása miatt, azóta összesen 5 alkalommal került sor biztonsági elkülönítésére.

A bíróság szeptember 9-én a kiskorút meghallgatta, az ügyészi indítványt megvizsgálta és azzal egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatásának meghosszabbítását az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 2019. december 11-ig. A letartóztatás helyéül a bíróság továbbra is a Rákospalotai Javítóintézetet jelölte ki.

Comments are closed.