A rákospalotai cigányklub

Manapság mintha feledésbe merült volna, de a ’70-es években Rom Som néven cigányklub működött a XV. kerületben, mely egyedül­álló kulturális kezdeményezés volt akkoriban. A megalakítása az akkor még képesítés nélküli tanítóként a „lila” iskolában dolgozó Choli Daróczi Józsefnek köszönhető, aki miután nem tudta behívni a pedagógiai kísérletként létrehozott cigány osztályba járó gyerekek szüleit a szülői értekezletre, cigányklubot hirdetett helyette.

A cigányklub ötlete bevált, a közös zenélés, ismerkedés és vidám mulatság sokkal közelebb hozta a fiatalokat és idősebbeket is egymáshoz, hamarosan hivatalosan is megszervezték az összejöveteleket. György Eszter A kisebbségi kulturális örökség létrehozásának kísérlete címmel írta meg a cigányklub történetét, szerinte a rendszerváltás előtti roma kulturális mozgalom bölcsőjének tekinthető a Rom Som.
A cigányklub létrejöttére több korabeli mozgalom és esemény is hatással volt, például az akkoriban divatos folklór- és táncházmozgalom, az 1968-as diákmozgalmak és az 1961-es asszimilációra törekvő párthatározat is, mely kimondta, hogy a cigányok nem nemzetiség, csupán társadalmi réteg. Általános volt, hogy az országos táncházi eseményen az eredeti, autentikus magyar néptáncok mellett lassanként megjelentek a roma hagyományok, táncok és zenék is, az identitásuk keresése és megtalálása sokat jelentett a cigányságnak.
Az 1974-ben a Csokonai Művelődési Házból a Kozák térre átkerült klub a tánc mellett más ismeretterjesztő és szórakoztató eseményeket is szervezett a tagoknak. Volt saját újságjuk, mely hivatalosan műsorfüzet volt, és amikor kiderült, hogy Choli Daróczi által cigányra fordított versek és más irodalmi alkotások is szerepelnek benne a (Biblia és a Kommunista kiáltvány egyes része mellett), az állam 1978-ban betiltotta a stencilezett kiadványt. A Rom Som (jelentése Cigány vagyok) együttes és klub volt a bölcsője a világhírűvé vált Andro Drom együttesnek is.
György Eszter szerint „bár a Kozák tér és a Rom Som klub neve feledésbe merült az 1990-es évekre, az ott zajló kulturális folyamatok mégis hatással voltak a rendszerváltás után professzionalizálódó magyarországi roma közösségre”.

Fotó: ntf.hu

Comments are closed.