A napfény titka

Sokszor figyelmeztetnek minket a meteorológusok, szakemberek a napfény UV-B sugárzására, mégsem veszi ezt mindenki komolyan, és a kánikulában a nap legveszélyesebb időszakában 11 és délután 3 óra között is előszeretettel napoznak. Veszélyeztetettebbek a világos hajú és bőrű emberek, a gyerekek, ezenkívül azok, akiknek sok anyajegye van.
A legfontosabb a védekezés, ezért használjunk bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, kicsiknél minél magasabb faktorszámút. Bizonyított tény, hogy gyakrabban, valamint vastagabban kell magunkat kenni. Emellett ajánlott a sapka, a napernyő, valamint az árnyékos helyen való hűsölés.
Hólyagos leégés esetén ne hagyatkozzunk otthoni praktikákra, inkább keressük fel a szakembert, ha pedig a leégéshez napszúrás is társul, amely fejfájással, szédüléssel jár, azt se vegyük félvállról, hanem konzultáljunk háziorvosunkkal.
A szakmai álláspont szerint mindenfajta UV-sugárzás és a szolárium is rákkeltő lehet. Téves az az elképzelés, hogy a szolárium megvéd a későbbi napon való leégéstől, és az önbarnító krémek használatával is legyünk elővigyázatosak. A napozással kapcsolatosan érdekességek a tudomanyeseletmod.hu oldalon olvashatók.

Comments are closed.