A nagyszülők védelmében

Az egyik legfelháborítóbb bűncselekmény az úgynevezett unokázós csalás. Idős sértetteket általában éjjel, álmukból felverve telefonon arról értesítettek, hogy valamelyik rokonuk, legtöbbször unokájuk bajba került, és azonnali anyagi segítségre van szüksége. A megijedt áldozathoz „futárt” küldtek, aki az idősektől átvett pénzt – állításuk szerint – a bajbajutotthoz viszi. A sértettek sokszor napokkal később jöttek rá, hogy csalás áldozataivá váltak. A sok csalás a rendőrségtől is határozott lépéseket követelt.

Tavaly novemberben tizenhárom fővel megalakult a BRFK-n belül az „Unokatrükk módszerrel elkövetett bűncselekmények felderítése érdekében létrehozott független nyomozócsoport” – tudtuk meg Nagy-Kovács Dávid rendőr századostól, a BRFK Betörési Alosztályának vezetőjétől, aki a speciális nyomozócsoport működését is koordinálja. – A kollégák azóta folyamatosan dolgoznak, aminek meg is lett az eredménye. Az elkövetések száma ugyanis drasztikusan csökkent, olyannyira, hogy az utóbbi időben már alig hallani ilyen bűncselekményről.
Július végéig harminchat ember ellen indult büntetőeljárás, a gyanúsítottak többségét letartóztatták. A rendőrök eddig 14 ügyben kezdeményeztek eljárást, és több mint 20 millió forintot, illetve arany ékszereket is sikerült visszaszerezniük az elkövetőktől.
– A rendőrségnek nemcsak az a feladata, hogy az elkövetőket elfogja, hanem az is, hogy a bűncselekményekkel okozott kár megtérüljön. E célt szolgálják a tettenérések vagy a házkutatások. Ilyenkor, ha beigazolódik, ki a megtalált érték tulajdonosa, nem várjuk meg a sokszor évekig elhúzódó büntetőeljárás végét, hanem azt azonnal visszaszolgáltatjuk neki – mondta a szakember.
Az unokázós csalás volt az a bűncselekmény, amely a szeretetre építve használta ki az emberek hiszékenységét. Emiatt az elkövetés módszere mély sebeket ejt.
– Bár rutinosak vagyunk, akadtak esetek, amelyek még bennünket is megleptek. Volt, hogy unokatrükkel 20 millió forintot sikerült kicsalni egy sértettől. De a legextrémebb eset, amikor úgy lett unokás trükk áldozata valaki, hogy nem is volt unokája – vázolta a százados.
A szakemberek örülnek az eddigi eredményeknek, ám úgy vélik, a siker csak akkor lehet tartós, ha a lehetséges áldozatokat is felkészítik a rájuk leselkedő veszélyekre.
– A saját rendszerünk jól működik, ha bejelentés érkezik ilyen bűncselekményről a Tevékenység-irányítási Központba (a 112-re), akkor azt rögtön hozzánk irányítják. Nekünk viszont nagyon fontos, hogy az állampolgárok is azonnal jelezzék, ha ilyen bűncselekményt észlelnek, gyanítanak, mert a gyorsaság megkönnyíti a munkánkat – mondta a szakember.

Comments are closed.