A nagyszülők és a szünet

Bár nemrég kezdődött a tanév, máris itt az első szünet. Tegyük hozzá gyorsan, hogy az elsősökre igazán ráfér a pihenés, hiszen valószínűleg őket terhelték meg leginkább az iskolában eltöltött első hetek. Ami azonban a gyereknek öröm, a szülőknek gond. Azok a szerencsések, akik számíthatnak a nagyszülőkre, rájuk bízzák az unokákat. A kérdés már csak az: mivel töltsék a szünidő napjait?

Fotó/XV Média, Nagy Botond

Fotó/XV Média, Nagy Boton

– A gyermek akkor tud lazítani, ha sokat mozoghat és sok időt tölthet szabad levegőn, főleg, miután hetek óta a napjai nagy részét egy helyben ülve, fegyelmezetten kell töltenie. Bármennyire is kényelmes lehet a nagyszülőknek, azonban az unokának nem jó, ha a számítógép vagy a tévé előtt ül, esetleg unatkozva téblábol a lakásban. Sőt a szünet idejére a tanulást is nyugodtan el lehet felejteni, legalábbis a pluszgyakorlásokat mindenképpen – tudtuk meg Kollár Emese pszichológustól.

Mindennek ismeretében nem feltétlenül kell a gyereket különböző extra programra hurcolni szerte a városban, főleg, ha keret sincs rá, vagy csak szűkösen. Ha az unokának van bérlete (a tömegközlekedés a 65 év felettieknek ingyenes) és ha szép az idő, elmehetünk vele a Margitszigetre, a Normafára, a Hűvösvölgybe, olyan helyekre, ahol nagy szabad terek és játszóterek várnak rá. Ha nincs erre lehetőség, megteszi a közeli park is. Az osztályközösségen belül a szülők előzetesen meg is beszélhetik, hogy egy adott napon közös szabadtéri játékra összehozzák a nagyszülőket a gyerekekkel, így attól sem kell tartani, hogy nem lesz játszótársa a csemetének, beszélgetőpartnere a nagymamának, nagypapának.

Comments are closed.