A nagy böjt

Idén március 1-jén, hamvazószerdán kezdődik a nagyböjt, ami a keresztény közösségek életében jelentős időszak. A több mint negyven nap során a hívők a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás révén készülnek a húsvétra, azaz Jézus feltámadásának ünnepére.
A katolikus egyház hamvazószerdán és a böjti időszak péntekjein szigorú böjtöt ír elő a 18 és 60 év közötti hívei számára, akik ezeken a napokon nem fogyaszthatnak húst, csak háromszor étkezhetnek és csupán egyszer lakhatnak jól.
De nem feltétlenül kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy a lemondások felé forduljunk. Akiknek nem sikerült megtartani újévi fogadalmukat, érdemes most egy újabb próbát tenni, és egészségesebben, kevesebbet étkezni, mérsékelni vagy lenullázni a csokoládé- vagy akár az alkoholfogyasztást. Motiváló erő az ő esetükben akár a közelgő jó idő is lehet, mert bármilyen hihetetlennek tűnik, a hosszú-hosszú hideg után, nemsokára itt a tavasz, lekerülnek a sok mindent jótékonyan takaró télikabátok és bő pulóverek.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A tavasz a megújulás időszaka a természetben, miért ne lehetne a mi életünkben is az? Ha eldöntjük, hogy odafigyelünk magunkra, megtartóztatjuk magunkat, csak az első néhány napot, esetleg egy hetet kell túlélnünk. Azután már jönnek a látható eredmények, amik erőt adnak a folytatáshoz, és a folyamat végén szó szerint is könnyebbnek, boldogabbnak érezhetjük magunkat.

Comments are closed.