A magyar El Camino

Talán nem sokan tudják, de hazánknak is van saját zarándokútja, amely Esztergomtól Máriagyűdig, az északi határtól a déli határig, az ország gerincén halad át.

Narday János/Fotó: XV Média, Vargosz

Narday János/Fotó: XV Média, Vargosz

– Kerékpárral vagy gyalogosan, egyénileg vagy csoportban, hívőknek és nem hívőknek egyaránt érdemes végigjárni az utat – ajánlja a Rákospalotán élő Narday János, aki 140 kilométer megtétele után, rövidebb kényszerpihenőt tartva, nemsokára folytatja útját.
Kerékpárral vállalkozott a zarándokút megtételére 75 esztendősen és protézissel a bal csípőjében. – Ha valaki biciklivel szeretné végigjárni az egyébként varázslatosan szép útvonalat, semmiképpen se tegyen úgy, ahogyan én – tanácsolja. Budapesten, a Gellért-hegyi Sziklatemplomtól indult, és egy nap leforgása alatt letekert 140 kilométernyit Kalocsára. Másnap lábra sem tudott állni, úgy meghúzódott a bal combja.
– Akár gyalogosan, akár két kerékkel vág neki valaki a 340 kilométeres távnak, mindenképpen tartson mértéket. Gyalogszerrel napi 4-5 órás járással mintegy 20 kilométert lehet megtenni, így 16-18 nap alatt el lehet jutni Máriagyűdre. Kerékpárral is érjük be kevesebb kilométerrel, és készüljünk fel arra, hogy – például a Mecsekben – vannak komoly emelkedők is – mondja.
A zarándokok útlevelet kapnak, amelyekkel az út közben kedvezményesen szállhatnak meg olyan helyeken, ahol nagy szeretettel fogadják az utazókat.
Az útról részletesen a www.magyarzarandokut.hu weboldalon tájékozódhatnak, Narday János pedig szívesen oszt meg jó tanácsokat a felkészüléssel és az úti csomaggal kapcsolatban a 06 30 328 0980-as telefonszámon.

Comments are closed.