A legjobbak Pestújhelyről valók

Még egy olyan kis teremből is el lehet jutni a „világ tetejére”, mint az MTK pestújhelyi (Nádastó – Dalnoki Jenő utca sarkán levő) karateterme. Ehhez mindössze tehetség és szorgalom, illetve olyan összetartás kell, mint amely ezt piciny kis bázist jellemzi. 

A dojo családias hangulatáért elsősorban Fischer Mihály sensei, másodsorban a versenyzők és a szülői gárda „felelősek”, ám azért, hogy az itt pallérozódó sportolók milyen jól teljesítenek a világversenyeken, kizárólag a sensei „okolható”. A pestújhelyi karatésok évről évre elkényeztetnek bennünket a remek eredményeikkel, ám az idei esztendőben még erre is sikerült egy lapáttal rátenniük. A karate ugyanis idén végre bemutatkozhatott az olimpiai programban. Az ötkarikás szereplésért pedig mindkét nemben és az olimpiai súlycsoportokban egy több éven át zajló harc zajlott, amely küzdelemben tényleg csak a legjobbak maradhattak talpon. Magyarországról mindössze egy versenyzőnek sikerült a kvalifikáció, aki ebből a kicsiny kis pestújhelyi teremből került ki. 

Hárspataki Gábor, aki már az utánpótláskorosztályban sikert sikerre halmozott az utolsó, párizsi szalmaszálat megragadva szerezte meg az olimpiai részvétel jogát. Majd Tokióban ugyanígy az utolsó pillanatig harcolva – a japán versenyző elleni ki-ki meccsen az utolsó másodpercben bevitt fejrúgása történelmi jelentőségű akcióvá vált – bejutott az elődöntőbe is, ahol végül harmadik lett. Hársi így kétszeresen is történelmet írt, hisz nemcsak első magyarként léphetett olimpiai tatamira, hanem első magyarként állhatott a dobogón is. Ezek után nem csoda, hogy a Magyar Karate Szövetség idén Gábort választotta meg az Év karatésának. 

A kis pestújhelyi klub azonban nemcsak a legjobb férfi, hanem a legjobb női karatésnak járó címet is bezsebelhette. Ez utóbbit ugyanis az ugyancsak MTK-s Baranyi Zsófia érdemelte ki. Zsófi 2018-ban első magyar karatésként lett olimpikon – a Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpián ötödik lett -, tavaly az U21-es korosztályban Európa-bajnok lett, idén pedig majdnem összejött az ismétlés is számára. A tamperei U21-es Eb-n ugyanis 55 kilogrammban ismét döntőt vívhatott, amelyet ezúttal nem sikerült megnyernie, de ez az ezüst is nagyon szépen csillogott, ráadásul az év végi számadáskor annyira értékesnek bizonyult, hogy a szövetség vezetői neki ítélték az Év (női) karatésa címet.

Mi pedig nemcsak arra lehetünk büszkék, hogy ebben a népszerű sportágban kerületünkből került ki a két legjobb sportoló, hanem arra is, hogy Fischer Mihály sensei bebizonyította, szűkösebb infrastruktúra és kevesebb tőke mellett is lehet szorgalommal, kitartással és alázattal kimagaslóan szép eredményeket elérni. Neki, és az Év karatésainak is szívből gratulálunk.

Comments are closed.