A legjobb hódeszkás

Vannak sportágak, amelyek itthon kevés figyel­met kapnak. Így azt sem tudjuk, hogy abban a szakágban ki érdemeli ki az esztendő legjobbjának járó elismerést. Ilyen sportág nálunk a hódeszka is. Most megpróbálunk ezen a hiányosságon segíteni, hiszen a sportág tavalyi legjobbja kerületi kötődésű.

A 2017-es esztendő legjobb magyar hódeszkása a boardercrossos Fehér Zsófia volt. Aki nem mellesleg a rákospalotai Kovács Pál Baptista Gimnázium 12. évfolyamos tanulója. Annak ellenére, hogy őt választották meg a legjobbnak, mégsem szurkolhattunk Zsófinak az idei téli olimpián.

Fehér Zsófia/Fotó: XV Média, Vargosz

Fehér Zsófia/Fotó: XV Média, Vargosz

– Idén még utánpótláskorú versenyző vagyok, igaz, ez az utolsó szezonom, jövőre már csak a felnőttek között versenyezhetek – mondta Zsófi. – Ezért is próbálok idén minél több pontot összegyűjteni, hogy ne kelljen annyira hátulról indulnom majd a felnőttranglistán.
Zsófi Balassagyarmaton született, és szüleivel gyakran átruccant a szlovákiai hegyekbe. Ahol hamar megtanult síelni, majd snowboardozni is. Később egy ausztriai táborban ajánlotta neki Zarándi András, hogy próbálkozzon meg a versenyzéssel.
– Itthon nem lehet snowboardozni, ezért ki kellett költöznöm az ausztriai Schladmingba, ahol minden feltétel adott volt a sportoláshoz – mesélte a sportoló. – Ám egy idő után hiányozni kezdett a családom és a barátaim. Így végül hazajöttem.
Így került Zsófi a rákospalotai középiskolába, ahol az egyéni tanrend miatt a tanulásra és a sportolásra is tud időt szakítani. Novembertől március végégig a hétvégéit külföldön tölti, ahol az edzések mellett nagyon sok versenyen vesz részt. Az első kiemelkedő fellépése a 2015-ös Lichensteini Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon való részvétele volt, amit egy évvel később a norvégiai Ifjúsági Téli Olimpiára való kvalifikáció követett. A versenyen súlyos térdsérülést szenvedett, amely hosszú időre harcképtelenné tette. Tavaly azonban ismét hódeszkára állt, és ki is jutott a csehországi junior-világbajnokságra. Ott pedig történelmet írt, mert legjobb magyarként a 22. helyen végzett. Ez az eredmény nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy Zsófit választották a tavalyi év legjobb magyar hódeszkásának.
– Idén is sok versenyem lesz, de már előretekintek. Nagy célom ugyanis, hogy a 2022-es téli olimpián ott lehessek a magyar csapatban – magyarázta Zsófi.
Ez fontos is lenne, hisz a február 9–25. megrendezett téli olimpiára egyetlen magyar snowboardosnak sem sikerült kvalifikálnia magát.

Comments are closed.