A legjobb edzésidő

Akár reggelre, akár a délutáni vagy esti órákra iktatjuk be az edzést, mindenképpen jobban járunk, mintha egyáltalán nem sportolnánk. Mégsem mindegy azonban, hogy melyik napszakot választjuk a mozgásra – állítják a kutatók.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A hétköznapi edzéseket – munkabeosztásunkból adódóan – általában a késő délutáni vagy a kora esti órákra tudjuk időzíteni, amely mint számos kutatásból kiderül, éppen a legideálisabb időpont a testmozgásra. A délután 4 és este 7 óra közötti időszakban legjobb a szervezet reakcióidője, aerobikus kapacitása, állóképessége, de a legtöbb erőt is ekkor vagyunk képesek kifejteni. A test hőmérséklete és a hormonok – mint például a tesztoszteron vagy a kortizol – szintje is ebben az időben éri el a csúcspontot, amelynek köszönhetően az izmok hajlékonyabbá válnak.
Ezzel együtt ne keseredjenek el azok, akik a reggeli edzésre esküsznek. Más felmérések szerint ugyanis a szervezet bármihez hozzá tud szokni, amennyiben a napirendünkben rendszeresség van. Magyarul azok, akik nagyjából ugyanabban az időben kelnek és fekszenek, esznek és edzenek, akkor éppen abban a napszakban teljesítenek jobban, amelyhez hozzászoktak. Ez azonban azt is jelenti, ha valaki hajnalonként fut, készüljön arra, hogy a délután induló versenyen kevésbé fog jól teljesíteni.
A nagy melegben viszont mindenképpen kerüljük az edzést, hiszen a kánikula amúgy is megviseli a szervezetet. Így a forró nyári napokon még azok is a kora reggeli vagy késő esti órákat válasszák, akik délutánonként szoktak sportolni.

Comments are closed.