A korai felfedezés a kulcs

A Magyar Urológus Társaság XX. kongresszusát tartotta tavaly, ez alkalomból sajtótájékoztatón számoltak be a prosztata-, vese- és hólyagdaganatos betegek hazai helyzetéről és kilátásairól. Prof. dr. Tenke Péter, a Magyar Urológus Társaság elnöke elmondta: hazánkban évente mintegy négyezer prosztatadaganatot fedeznek fel, és ezerhárom-ezernégyszáz daganateltávolító műtétet végeznek. Sajnos a szűrővizsgálatok elhanyagolása miatt sokan operálhatatlan állapotban kerülnek orvoshoz, vagy ki sem derül a betegségük.

Illusztráció/Fotó: XV Média, Vargosz

Illusztráció/Fotó: XV Média, Vargosz

Ugyanakkor a nem gyógyítható betegek számára is jó életminőségben megélhető éveket tudnak nyújtani. Ez leginkább a prosztata­rákra igaz, de a vese- és hólyagrákot is egyre hosszabb ideig kordában lehet tartani.
Prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke szerint szélesedik az idehaza is rendelkezésre álló gyógyszerek palettája a nem gyógyítható urológiai daganatok megszelídítésére. A főorvos szerint a prosztatarák jó példája annak, miként lehet akár évtizedes távlatban is együtt élni daganatos betegséggel. A kezdeti stádiumban eltávolított vesedaganatokkal az onkológusnak nincs dolga. Az előrehaladott, kiújult vagy áttétet adó betegség visszaszorítására több célzott terápiás gyógyszer áll rendelkezésre. Ezeket a hazai betegek számára is biztosítja az egészségbiztosítási pénztár – mondta dr. Bodoky György, de hozzátette: nem lehetünk elégedettek, mert minden évben több mint háromezer beteget veszítünk el prosztata- és veserák vagy hólyagdaganat miatt.
A here-, a hólyag-, illetve a veserák felfedezésére nincs népegészségügyi szűrővizsgálat. Ha a beteg panaszmentes, akkor ezeket általában véletlenül fedezik fel.

Comments are closed.