A könyvek illata

A könyvek és az olvasás egyik legfontosabb ünnepe az Ünnepi Könyvhét, ami nemcsak a könyvkiadóknak és az olvasóknak fontos, hanem a kerületi könyvtáraknak is. Vincze Máriával, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Eötvös  Utcai Könyvtárának vezetőjével beszélgettünk a könyvhét közeledtével (június 8-12., V., Vörösmarty tér) a helyi olvasási szokásokról.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Közeledik az Ünnepi Könyvhét, több száz új könyvet adnak ki ilyenkor. Figyelembe tudják venni az újdonságokat és az olvasói igényeket a könyvtári állomány bővítésekor?
– Folyamatosan figyeljük és vásároljuk az újdonságokat. Lehetőségünk van arra is, hogy a könyvhét, könyvfesztivál bőséges kínálatából válasszunk. A beszerzés fő szempontja, mit szeretnek olvasni a használók. A könyvek vásárlásához egyébként a XV. kerületi önkormányzat is jelentős támogatást ad.
– Milyenek a XV. kerületi lakosok könyvtárhasználati szokásai?
– A könyvtárakat főleg kisgyermekes családok és a nyugdíjas korosztály látogatja, ez a többi fiókkönyvtárunkra is jellemző. Nagyon sok gyermekkönyvet, szórakoztató irodalmat, krimit, kalandos, szerelmes könyvet kölcsönöznek. Örvendetes, hogy a hazai és külföldi kortárs irodalmat is sokan és szívesen olvassák.
– A beiratkozott olvasók száma itt a kerületben sajnos csökkent egy kicsit, és átalakulóban vannak az olvasói szokások, ezért is figyelünk még inkább az olvasók igényeire, véleményére.
– Ön szerint is igaz, hogy az olvasó gyerekekből lesznek az olvasó felnőttek?
– Azok a gyerekek, akik rendszeresen olvasnak, vagy nekik olvasnak mindennap esti mesét, felnőttként is szívesen vesznek könyvet a kezükbe. Sok szép, igényes gyermekkönyv jelenik meg, van miből választani. Ha a családban fontos szerepet töltenek be a könyvek, s a gyermek látja, hogy a szülei is mindennap olvasnak, az mindenképpen jó hatással van. Több óvodás és iskolás csoport jár rendszeresen könyvtári foglalkozásokra. Ismerkednek a könyvtárral, mesét hallgatnak, könyvet kölcsönöznek. Közülük többen később is visszajárnak.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Érezhető a forgalmukon, hogy sokan elektronikus könyvön vagy számítógépen olvasnak szépirodalmat?
– Olvasóink között is vannak már többen, akik nemcsak nyomtatott könyveket olvasnak. Van, aki még visszajár, de olyan is van, aki már nem jön, mert az elektronikus könyv kényelmesebb, kisebb helyet foglal el. Egy jó regényt el lehet olvasni elektronikus formában is, a lényeg az olvasáson van. Én szívesebben olvasok egy szép, míves, „könyvillatú” könyvet. Remélem, sokan gondoljuk még így!

Comments are closed.