A kocsi és a hőség

Bár kifelé jövünk a nyárból, a hőség nem enyhül. Jól tudjuk, milyen érzés a forró autóba beülni, és várni arra az 1-2 percre, amíg elkezdjük érezni a légkondi áldásos hatását. Vannak azonban praktikák a klíma beindításán túl, amelyek megkönnyítik helyzetünket.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az első és legkézenfekvőbb megoldás, ha árnyékos helyre parkolunk. – Ez, ha csak viszonylag rövid ideig állunk ott, nem probléma, ha viszont több órát, akkor el kell kezdenünk kombinálni. Ha például délutánig maradunk egy helyben, érdemes végiggondolni, addigra merről süt a nap, így elkerülhetjük, hogy az 1-2 óra árnyékban állás után éppen a legmelegebb időben főjön autónk a tűző napon – ajánlja Czebe Sándor, a Safedrive Kft. vezetésbiztonsági trénere.
Ha lehetséges, úgy állítsuk le a kocsit, hogy minél kisebb üvegfelülettel nézzen a nap felé, ugyanis ezek a felületek felelősek leginkább a belső tér felmelegedéséért. Ugyanezért jó megoldás az is, ha a szélvédőt letakarjuk, mégpedig lehetőleg hővisszaverő fóliával. Aki megteheti, megfontolhatja az autóüveg fóliáztatását is, ami tartós védelmet biztosít nemcsak a felmelegedéssel, de az UV-sugárzással szemben is.
Amennyiben valamilyen ok miatt mégis a tűző napon felforrósodott autóba kell beülnünk, érdemes indulás előtt beindítani a klímát és kinyitni az összes ajtót. Indulás után pedig néhány percig lehúzott ablakkal közlekedjünk, már csak azért is, mert a menetszél a felforrósodott felületeket is hűti.

Comments are closed.