A kerületi állatok védelmezői

Ez év elején együttműködési megállapodást kötött egymással az önkormányzat és a Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület. Az immár hivatalossá váló kapcsolat újabb mérföldkő volt a helyi civil szervezet életében.
– Fiatal szervezet vagyunk, mindössze 2016-ban alakultunk – mondta Vámos Vera, az egyesület elnöke –, ám ennek ellenére sok minden történt már velünk. Leginkább az, hogy kezdjük kinőni magunkat. A kutyás baráti társaság által alapított szervezet ugyanis eredetileg azt a célt fogalmazta meg, hogy kóbor, elkóborolt kutyákat próbál meg beazonosítani a chipjük alapján, ma viszont már állatokat mentünk, óvodákban, iskolákban előadásokat, bemutatókat tartunk a felelős állattartásról, és legújabb projektként a gazda nélküli macskák ivartalanítását is bevállaltuk.

Az egyesület 2019-ben teljes vezetőváltáson ment keresztül. Az új „menedzsment” pedig az első pillanattól komolyan tette a dolgát.
– Jelenleg 10-20 aktív taggal rendelkezünk. Mindenkinek megvan a feladata. Elsődleges munkánk, hogy az elkóborolt állatokat visszajuttassuk a gazdáikhoz. Ha pedig chip nélküli állatot találunk, azt magunk gondozzuk. Részt veszünk az állatmentésekben, számos esetben kérik a segítségünket. A januárt például 18 kutyakölyökkel kezdtük, melyeknek mind találtunk gazdit. 2018-ban 159 állatot sikerült hazavinnünk, 22-t örökbe adtunk, 17 alkalommal pedig hivatalos rendvédelmi szerv kérte a segítségünket. 2019-ben már 237 állat hazajutásában segédkeztünk, 54-nek találtunk gazdát és 724 telefonos segítségkérésnek próbáltunk meg eleget tenni – nyomatékosította Vámos Vera.
Az egyesület éjjel-nappal hívható telefonszáma: +36 70 5019 728. Évről évre egyre többen keresik a szervezetet, sokszor a szomszédos városrészekből is.
– Pedagógusként kezdtem a pályafutásomat, majd szállodamenedzserként dolgoztam. A gyerekeim születését követően viszont elgondolkodtam, mi is a valódi utam. 2018 novemberében kapcsolódtam be az egyesület munkájába, melynek 2019-ben az elnökévé választottak. Nemrégiben állatorvosi asszisztens végzettséget szereztem, így számos feladatot már én is el tudok végezni. Sajnos, az utcán sok olyan állattal találkozni, amely azonnali beavatkozást igényel. Szerencsére jól együtt tudunk működni a társszervekkel is, így egyre nagyobb hatékonysággal tudjuk végezni a feladatunkat – büszkélkedett Vámos Vera. – Idéntől a macskaivartalanítással is kiegészült a tevékenységünk. Ez utóbbira azért is volt szükség, mert a kerület bizonyos helyein már olyan nagy volt a szaporulat, hogy az magában hordozta a fertőzés (kizárólag macskabetegségről van szó) lehetőségét is.
– A programunk már tavasszal elindult volna, ám a vírus miatt kialakult járványhelyzet minket is felkészületlenül ért. Nekünk is alkalmazkodnunk kellett az egészségügyi előírásokhoz, védőfelszereléseket, fertőtlenítőszereket kellett beszereznünk. A karantén alatt szükség is volt rá, mert egy koronavírus által fertőzött beteg kutyáját kellett elhelyeznünk, amely komoly logisztikát követelt az egyesülettől. Szerencsére, a gazdi felépült, és épségben visszakaphatta a kutyáját – tette hozzá.
Vámos Vera elmondta, bár nem unatkoznak, ahhoz, hogy még hatékonyabban tudják tenni a dolgukat, egy lábadozóhelyiségre, illetve néhány eszközre – csapdára, kennelre – is szükségük lenne. Így sem panaszkodnak, mert az önkormányzati támogatásnak és az egyesületi tagok jószándékának és önzetlenségének köszönhetően eddig mindig sikerült megoldást találniuk a felmerülő problémákra.

Comments are closed.