A hosszú élet egyik titka

A XV. kerületi Tüdőgondozó szakemberei régóta küzdenek a dohányzás visszaszorításáért. Sokáig személyesen próbálták meggyőzni a betegeket a leszokásról, és tavaly elindították a dohányzás leszokását segítő csoportos foglalkozásaikat is, ahol pszichológus segíti a jelentkezőket. Ezek a foglalkozások idén is folytatódnak, az első csoport éppen február elején kezdett közösen dolgozni. A tüdőgondozó szakemberei azonban márciusban újabb kampányt indítanának a légúti betegségek kiszűrésére.

Légzésfunkció-vizsgálat/Fotó: XV Média, Vargosz

Légzésfunkció-vizsgálat/Fotó: XV Média, Vargosz

– A jövő hónaptól légzésfunkció-szűréseket végzünk a Szentmihályi úti tüdőgondozóban – mondta dr. Alföldi Ibolya, az intézet vezetője. – A szűréseket szerdánként délelőtt 11 és délután 1 óra között tartják. Beutaló nem szükséges, de a vizsgálatra előzetesen jelentkezni kell, amelyet az érdeklődők a szakrendelő és a tüdőgondozó előjegyzési számán keresztül tehetnek meg.
A műszeres vizsgálat lényege, hogy megmérik a páciensek tüdőkapacitását, és megpróbálják kiszűrni az esetleges COPD-betegeket. A tüdőtágulással párosuló krónikus hörghurut ugyanis gyógyíthatatlan betegség, melynek különböző súlyossági fokozatai vannak. Nem mindegy tehát, hogy a betegséget milyen stádiumában fedezik fel. A tapasztalat azt mutatja, hogy a COPD kialakulását a dohányzás nagymértében elősegítheti. A márciusi szűrés minden 40 év feletti dohányosnak ajánlott, illetve azoknak is, akik fiatalabbak, de már panaszaik – köhögés, fulladás – vannak.

Comments are closed.